Article_Top_970x250

Potvrđena nova Europska komisija, Von der Leyen poručila da su zapadnom Balkanu vrata otvorena

šuica potpredsjednica

Potvrđena nova Europska komisija, Von der Leyen poručila da su zapadnom Balkanu vrata otvorena

stu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Europski parlament u Strasbourgu potvrdio je novi sastav Europske komisije na čelu s Urslom Von der Leyen i 26 novih povjerenika, među kojima je i Dubravka Šuica kao potpredsjednica Komisije zadužena za demografiju i demokraciju.

S 461 glasom za, 157 protiv i 89 suzdržanih potvrđena je nova Europska komisija.

Von der Leyen najavljuje tranziciju i preuzimanje vodstva u svijetu

Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije predstavljajući kolegij povjerenika i program zastupnicima u Europskom parlamentu.

- Ako budemo dobro radili, Europa će biti prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, bit će sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema, izjavila je Ursula von der Leyen.

Priznala je da je taj put je težak i da zadaća nije nimalo laka, ali da Europa to može uz volju i optimizam koja je postojala i prije 30 godina i srušila Željeznu zavjesu.

Po njezinim riječima, Europska unija će u idućih pet godina, koliko traje mandat Komisije, krenuti u "tranziciju koja će dotaknuti svaki dio našeg društva i gospodarstva", ocijenivši također da je svijetu koji je sve nemirniji europsko vodstvo potrebnije nego ikada prije.

- Preveliki broj sila govori jezikom konfrontacije i unilateralizma (...) i svijetu je naše vodstvo potrebnije nego ikada prije te stoga moramo biti odgovorna sila, snaga za mir i pozitivne promjene, kazala je nova šefica Komisije.

Von der Leyen smatra da svojim partnerima u UN-u treba pokazati da se mogu osloniti na Uniju, a prijateljima na zapadnom Balkanu pokazati da imamo "istu kontinent, istu povijest i kulturu, a dijelit ćemo i istu sudbinu".

- Naša vrata ostaju otvorena, poručila je von der Leyen, dodavši da EU istu sudbinu dijeli s transatlantskim partnerima.

Govoreći o prioritetima, istaknula je da je ovo "geopolitička" Komisija te ako postoji ijedno područje gdje je svijetu potrebno europsko vodstvo to je zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena.

- To je egzistencijalni problem za Europu i svijet i ne smijemo gubiti ni trenutka u borbi protiv klimatskih promjena, kazala je predsjednica EK-a.

Dnevnik.ba