Article_Top_970x250

Potvrđen prvi slučaj korona virusa među domorodačkim plemenima u Amazoniji, zabrinjavajuće stanje u Brazilu

RAZGOVARALI TRUMP I BOLSONARO

Potvrđen prvi slučaj korona virusa među domorodačkim plemenima u Amazoniji, zabrinjavajuće stanje u Brazilu

tra 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Američki predsjednik Donald Trump i njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro u srijedu su razgovarali o suradnji dviju zemalja u borbi protiv korona virusa, na dan kada je brazilski ministar zdravstva upozorio na zabrinjavajuće stope zaraze i nedostatak medicinskog materijala u toj zemlji.

Dva predsjednika telefonski su razgovarala o medicinskoj i logističkoj suradnji, no nisu se doticali tema poput politika ograničavanja i karantene, izjavio je brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo, tema zbog kojih su inače oba čelnika izazivala kontroverze u svojim zemljama.

Bijela kuća je rekla da su razgovarali o važnosti zajedničkog rada kroz grupu G-20, suradnji na razvoju cjepiva, kao i obnavljanju globalnog ekonomskog rasta.

Inače, u Brazilu rastu kritike na Bolsonarovo suočavanje s krizom.

Između ostalog, taj desničarski populist napao je guvernere saveznih država zbog "zaključavanja" koje uzrokuje gubitak radnih mjesta, umanjio je prijetnju korona virusa nazivajući ga "malom gripom", a suprotstavio se i stavovima vlastitog ministra zdravstva o samoizolaciji i socijalnoj distanci.

Brazilski ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta izjavio je da su posljednji podaci o korona virusu u toj zemlji vrlo zabrinjavajući te izrazio bojazan zbog nedostatka zaštitne i medicinske opreme..

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Brazilu porastao za 1.119, na 6836, a broj umrlih za 39, na 240.

Mandetta je kazao novinarima da Brazil ima poteškoće s uvozom hitne medicinske opreme iz Kine, jer je SAD u Kinu poslao 23 zrakoplova za ukrcaj te opreme, čime je smanjen dio namijenjen Brazilu.

Podaci od srijede pokazali su da je brazilska proizvodnja u ožujku pala najviše u posljednje u tri godine, dok se valuta real našla na rekordno niskih 5,27 reala za jedan američki dolar.

Bolsonaro je pak u više navrata inzistirao da gospodarstvo i radna mjesta ne smiju biti zapostavljeni zbog borbe protiv korona virusa.

Inače, Brazil je u srijedu zabilježio i prvi prijavljeni slučaj korona virusa među domorodačkim stanovništvom, pri čemu stručnjaci upozoravaju da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze, što naposljetku upućuje na potencijalne razorne posljedice.

Domorotkinja u selu koje se nalazi duboko u Amazonskoj prašumi zarazila se korona virusom, što je prvi prijavljeni slučaj među više od 300 plemena u Brazilu, priopćila je u srijedu Sesai, posebna zdravstvena služba za domorodačko stanovništvo.

Dvadesetogodišnjakinja iz plemena Kokama testirana je u okrugu Santo Antonio do Içá, blizu granice s Kolumbijom, u kojem su dosad potvrđena četiri slučaja korona virusa, uključujući i brazilskog liječnika.

Time raste strah da bi se epidemija mogla proširiti na udaljene i ranjive domorodačke zajednice, učinak čega bi mogao biti razoran.

Domorotkinja je medicinska radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženim liječnikom, a jedina je osoba koja je bila pozitivna na korona virus od 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata testiranih nakon saznanja da liječnik ima virus, objavila je služba Sesai.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi korona virus koji se širi mogao biti smrtonosan za oko 850 tisuća pripadnika domorodačkih plemena u Brazilu, koja su stoljećima desetkovana bolestima koje su donijeli Europljani, od malih boginja i malarije do gripe.

Stručnjaci ističu da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze, prenosi Hina.

Dnevnik.ba