Article_Top_970x250

Potvrđen novi popis: Većina državljana BIH i dalje ne može u Europsku uniju

restrikcije ostaju na snazi

Potvrđen novi popis: Većina državljana BIH i dalje ne može u Europsku uniju

srp 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Europska unija potvrdila je novi popis zemalja čiji bi građani trebali imati slobodan ulazak u države članice EU. Na novom popisu, kao što je i ranije najavljeno, nema Bosne i Hercegovine.

Na novom popisu koji je potvrđen sinoć su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, s tim da Peking ima uvjet da otvori granice za državljane EU, piše klix.ba.

Kriteriji koje Europska unija uvažava u kreiranju popisa su, između ostalog, stopa zaraženih, stabilan pad broja novozaraženih te cjelokupni odgovor na pandemiju unutar države.

Popis država nije obvezujući što pokazuje činjenica da Italija nije otvorila svoje granice, a Hrvatska i Bugarska jesu, uz dodatak zemalja koje nisu na popisu kao što je Bosna i Hercegovina, s tim da je uz dolazak obavezno obrazloženje i negativan PCR test.

Podsjetimo da državljanima BiH s hrvatskom putovnicom ulazak u većinu zemalja EU nije zabranjen, da te svaka članica može odlučiti primiti bh. državljanina ako smatra da ima dobar razlog.

Prema ranijim pisanjima Reutersa, novo revidiranje popisa neće biti učinjeno do 1. rujna zbog perioda godišnjih odmora u institucijama Europske unije. Ipak, navodi se, moguće je odstranjivanje pojedinih zemalja s popisa ako se situacija u njima naglo pogorša.

Europska unija generalno je zatvorila svoje granice za većinu državljana BiH krajem ožujka, pa je ovim popisom svojevrsna državna izolacija produžena u peti mjesec.

Dnevnik.ba