StoryEditor
izmjene izbornog zakona

Potvrda iz Sarajeva: Bošnjačke stranke jučer su odbile prijedlog europskih posrednika o izboru izaslanika u Dom naroda FBiH

Piše desk  /  19.03.2022., 13:40h
Tijekom jučerašnjih pregovora o reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavnici Europske unije predložili su dokument koji se odnosi na promjenu načina biranja izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, a koji, po procjeni portala Klix.ba, podsjeća na prijedlog koji je ranije izradio Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Sličan zahtjev sada su predložili i predstavnici Europske unije, a što je jučer objavio portal Istraga.ba. Taj prijedlog mijenja način biranja izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, tako što bi svi izabrani zastupnici iz deset županijskih skupština formirali svoje klubove naroda koji bi onda izabrali po 17 izaslanika u tri kluba konstitutivnih naroda Doma naroda FBiH, čime bi se eliminirala neustavna odredba da svaka županija imenuje najmanje jednog izaslanik Hrvata, Srbina i Bošnjaka u Dom naroda, ako je takav izabran.

Za Klix.ba je potvrđeno da je takav prijedlog zaista postojao, da su ga predložili evropski medijatori, a odbile "probosanske" (čitaj probošnjačke) stranke.

Klix se, razočaran takvim prijedlogom, u nastavku teksta pita "je li EU moderator u pregovorima ili prenosi prijedloge bliske HDZ-u".

Po tom prijedlogu svi izabrani izaslanici iz županijskih skupština formirali bi "Veliki izborni kolegij" unutar kojeg bi svi izabrani zastupnici iz svih županijskih skupština jednog konstitutivnog naroda birali 17 članova svog etničkog kluba u Domu naroda.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 16:30