Polish soldiers part of NATO-led international peacekeeping force in Kosovo KFOR next to a road barricade set up by ethnic Serbs near the town of Zubin Potok, on 1 August 2022TWITTER -
StoryEditor
odgovor

Potvrda iz NATO-a: Pozdravljamo raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini

Piše desk  /  11.04.2024., 10:05h

Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić jučer izjavio da NATO šalje bataljun rezervnih snaga u BiH, portal Klix.ba se obratio NATO savezu.

Pitali su hoće li NATO rasporediti rezervne snage u BiH i ako da, o kojim snagama se radi.

"NATO i Europska unija imaju dugogodišnju suradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima", navodi se u odgovoru iz centrale u Briselu.

Zvizdić je jučer izjavio da NATO u BiH šalje bataljun rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea i da je takva dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:20