Article_Top_970x250

Potresna reportaža iz hrvatskog Bergama: ''Molio je da ga se uspava jer nije više mogao disati..."

TEŠKO STANJE

Potresna reportaža iz hrvatskog Bergama: ''Molio je da ga se uspava jer nije više mogao disati..."

pro 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Provjereno

S intenzivne jedinice varaždinske bolnice svakoga dana na vječno počivalište ode nekoliko ljudi, piše Dnevnik.hr.

''Vidjeli smo u proljeće slike iz Italije. Ovo sada je ista stvar i kod nas sada'', kaže za Provjereno Nedjeljko Sokol, liječnik anesteziolog na Jedinici intenzivnog liječenja OB-a Varaždin.

O bolesnicima na intenzivnoj brine se 59 sestara i više od 20 liječnika, 24 sata na dan, u timovima. Među njima je Edita Horvat, koja je sestra gotovo cijelo desetljeće i svega se, kaže, nagledala, ali ovakvo nešto nije mogla doživjeti ni u najgoroj noćnoj mori. ''Jedan pacijent molio je da ga se uspava jer nije više mogao disati...'', kaže Edita. Drugi ju je pak molio za čašu vode, i to, kako je mislio u tom trenutku, posljednju u životu.

"Najgore je kada ta smrt dođe iznenada, kada se i ne snađeš, nego slušaš monitor, čuješ zvuk za koji znaš što znači'', navela je Edita.

Od ukupno 24 Covid pacijenta smještena na varaždinskoj intenzivnoj, 21 je spojen na respirator. Nisu pri svijesti i o njihovim vitalnim funkcijama brine se osoblje. No oni pacijenti koji su pri svijesti i mogu se micati, ali ne mogu govoriti, pišu poruke na papiriće.

''Najčešće nam pišu da žele nekoga čuti ili da se boje'', rekla je Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju OB-a Varaždin.

''Mislim da ih je najviše strah smrti'', kazala je sestra Lidija Horvat.

Sada ih, kako su kazale sestre, ovi ljudi trebaju više nego ikada. I zato svu svoju snagu, znanje, vrijeme – ulažu u spašavanje baš svakog života, piše Dnevnik.hr.

Dnevnik.ba