StoryEditor
potres u turskoj i siriji

Potres ujedinio “vječne neprijatelje”, emotivni ispraćaj u Istanbulu

Piše desk  /  16.02.2023., 08:46h

Grčki tim za traganje i spašavanje, kojeg čine 22 osobe, ispraćen je aplauzom na aerodromu u Istanbulu, odakle je krenuo kući. Zamjenik guvernera Istanbula Ozlem Bozkurt Gevrek uručio je plaketu grčkom timu, grleći članove i zahvaljivajući im jednom po jednom.

Spasilačku ekipu aplauzom su ispratili i zaposlenici aerodroma, kao i ostali putnici.

Grčki spasioci boravili su u Adijamanu, jednom od gradova pogođenih velikom katastrofom, a danas su se vratili u svoju zemlju, prenosi N1.

Gevrek, istanbulska predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Turske, ambasadorica Ayse Sozen Usluer i generalni konzul Grčke u Istanbulu Georgia Soultanopoulou bili su među onima koji su ispratili grčki tim. Gevrek se tom prilikom zahvalio Grcima na njihovom trudu i uručio plaketu šefu tima Yannisu Papastathisu. Bilo je vrlo emotivno, a onda su svi napravili zajedničku fotografiju razvijajući tursku i grčku zastavu.

U izjavi novinarima, Yannis Papastathis zahvalio se turskom narodu na podršci od prvog dana.

“Kada smo vidjeli magnitudu zemljotresa, naša bol je bila velika. Dali smo sve od sebe i uradili sve što smo mogli. Išli smo gdje god je trebalo. Dobili smo veliku pažnju od turskog naroda. Osjećali smo se sigurno i sve što nam je bilo potrebno je ispunjeno. Od prvog trenutka kada smo došli u Tursku, ljudi su shvatili zašto smo došli i sve vrijeme su nam aplaudirali”, rekao je on.

Razorni zemljotresi su doveli do velike tragedije, ali su na neki način ujedinili posvađane strane, Grčku i Tursku, koje su kroz povijest ratovale.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:01