StoryEditor
arheološko nalazište

Potres u Zagrebu otkrio je skrivenu tajnu, u crkvi se skrivalo pravo blago

Piše desk  /  17.03.2023., 11:58h

Radovi u sklopu obnove nakon potresa crkve Uznesenja Blažene djevice Marije otkrili su pravo blago.

‘Cijela crkva se nalazi na području starohrvatskog groblja, cijeli lokalitet nije dovoljno istražen i ne zna se dovoljno”, istaknuo je glavni projektant Hrvoje Zidar pa zato u priču dolaze arheolozi i istražuju što se nalazi u podnožju, piše Dnevnik.hr

Kosti datiraju i u 14. stoljeće. Pokop je bio u drvenim lijesovima jer su pored kostiju pronađeni čavli. Nekolicina grobova koje su pronašli imala je grubo obrađenu kamenu ploču bez ukrasa i natpisa.

”Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. stoljeća. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lubanja”, objasnila je viša kustosica Arheološkog muzeja  i voditeljica istraživanja Maja Bunčić.

Nisu pronašli samo kosti, dodaje: ”Tu su i svetačke medalje, križići, ali i nakit, prsten, tragovi odjeće i kopčice kojima je odjeća bila zakapčana”.

Predmeti su trenutačno u Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje će i ostati. U planu je izložba s rezultatima istraživanja. Crkva ima značajnu vrijednost, tu su zapisi stari tisuću godina i na nju se mora paziti kao na kulturno dobro.

Nije ovo prvi put da je u zagrebačkom Stenjevcu otkriveno bogato arheološko nalazište, naime, kako je objasnila Bunčić: ”Da je ovo bogato nalazište, saznalo se u 18. stoljeću, tada je pronađen prvi nalaz iz rimskog razdoblja, 3. stoljeće. rimskog cara Decija”.

Crkva je stradala i u potresu u 19. stoljeću, a u posljednjem je oštećena. Ipak, projektant tvrdi kako je s obzirom na to koliko je mogla stradati još dobro i prošla.

Dobro su prošli i arheolozi, barem što se tiče nalaza, a Bunčić objašnjava: ”Radimo u svim vremenskim uvjetima. Trenutno se nalazimo na gradilištu, ima prašine, buke, radimo na zemlji gdje ide hladnoća, vjetar”.

Obnova će trajati neko vrijeme, a arheolozi će na ovom terenu biti otprilike tri tjedna.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 08:40