StoryEditor

Potrebno osigurati legitimno predstavljanje u organima vlasti BiH

Piše D  /  12.04.2019., 05:04h

Uvjereni su da ima dovoljno mudrosti i iskustva da se kroz intenzivan dijalog i traženje komprimisa napravi potrebni iskorak, prenosi Fena.

U otvorenom razgovoru upoznali su visokog gosta sa viđenjima aktuelnog trenutka Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je ključni problem koji se pokušava riješiti zastoj u uspostavi organa vlasti u Bosni i Hercegovinu na temelju rezultata prošlogodišnjih izbora.

Okončanjem tog procesa, rečeno je danas, stvorili bi se uvjeti za intenzivan rad na brojnim reformama koje su neophodne ne samo za nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine nego i za stvaranje ambijenta koji će, između ostalog, usporiti masovni odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz BiH.

Kako bi se to ostvarilo, potencirana je potreba stalnog i vrlo aktivnog dijaloga među različitim političkim akterima.

Također, na sastanku je naglašena nužnost promjena u izbornom zakonodavstvu kako bi se kroz njih osiguralo legitimno predstavljanje u organima vlasti Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući veliko iskustvo koje je prije preuzimanja dužnosti u OHR-u i Brčkom stekao u radu na području istoka i jugoistoka Europe, Scanlan se suglasio sa ocjenama da Bosna i Hercegovina raspolaže kapacitetom koji je neophodan za krupne pomake naprijed, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:21