StoryEditor

Potpora Trumpu: Amerikanci prosvjeduju za ‘oživljavanje ekonomije‘

Piše D  /  21.04.2020., 07:04h

Nakon skupova u desetak saveznih država proteklog vikenda i drugih planiranih u ponedjeljak u Kaliforniji i Ohiju, ovaj prosvjed je prvi veći skup u toj američkoj državi kojoj je na čelu demokratski guverner Tom Wolf i koju smatraju veoma važnom u predsjedničkim izborima 2020.

Pennsylvania je zabilježila više od 33.000 zaraženih korona virusom i 1204 umrla te je tako postala četvrta najteže stradala američka država, daleko iza New Yorka, New Jerseyja i Massachusettsa. Sjedinjene Države su najteže pogođene epidemijom u svijetu, s više od 40.000 mrtvih.

Automobilske sirene su trubile više od dva sata u Harrisburgu, gradu s 50.000 stanovnika, gdje su stotine vozila, među kojima velik broj dostavnih, ukrašenih američkim zastavama i sloganima potpore Trumpu, kružili oko Capitola, mjesnog parlamenta.

Još se nekoliko stotina ljudi okupilo na stepenicama Capitola noseći transparente na kojima su upozoravali na gubitke koje gospodarstvu nanosi ograničenje kretanja i optužili guvernera da koristi korona krizu kako bi si prisvojio "nezakonite" ovlasti i pravo na pobačaj. Većina prosvjednika nosila je maske.

Troy Thompson, glasnogovornik lokalne vlade osudio je prosvjed koji "dovodi u pitanje dosad podnesene žrtve (radi suzbijanja epidemije) i izlaže opasnosti policajce" koji su osiguravali skup.

Pohvalio je naprotiv "one koji su kooperativni i ostaju kod kuće". "Samo ćemo s takvim ponašanjem moći ‘ponovo pokrenuti‘ Pennsylvaniju", poručio je, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:11