StoryEditor
berlinski proces

Potpisana tri sporazuma o zapadnom Balkanu: Preko granica s osobnom iskaznicom, države će međusobno priznavati visokoškolske kvalifikacije

Piše FENA  /  03.11.2022., 14:56h

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s osobnom iskaznicom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Sporazumi su potpisani u okviru samita Berlinskog procesa koji je održan danas u glavnom gradu Njemačke.

- Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplicirane dvije godine, tri sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu suradnju konačno su ugledala svjetlo dana. Danas dopiru do onih kojima su namijenjeni, a to su građani - kazala je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu.

Njemački kancelar Olaf Scholz zahvalio je Vijeću za regionalnu suradnju na odlično obavljenom poslu u protekle dvije godine na olakšavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti te pozvao na ubrzavanje regionalne suradnje i procesa europske integracije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i daju ono najbolje regiji.

U zaključcima predsjedatelje, sudionici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne suradnje kojim se ubrzava proces integracije s Europskom unijom i pohvalili su napore koje je zapadni Balkan uložio u provođenje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i ključnu koordinacijsku ulogu Vijeća za regionalnu suradnju i CEFTA-e u uspješnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta. 

Potvrđujući da se energetska kriza i prelazak na obnovljivu energiju mogu iznijeti samo tješnjom regionalnom suradnjom, sudionici samita su se složili da Europa treba razmisliti o opskrbi energijom i energetskoj sigurnosti te kako osigurali pristupačnu i pouzdanu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena, ali i raditi na smanjivanju zagađenja okoliša.

U tu svrhu lideri šest ekonomija zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na zapadnom Balkanu. Sudionici su potvrdili posvećenost regije Zelenoj agendi za zapadni Balkan, još jednom programu koji koordinira Vijeće za regionalnu suradnju, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.   

Sudionici samita su naglasili želju za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne suradnje i suglasili su se da se sljedeći samit u okviru Berlinskog procesa 2023. godine održi u Albaniji, priopćeno je iz RCC-a.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:50