StoryEditor

Potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi, prvu fazu projekta Okučani - granica BiH

Piše D  /  16.07.2019., 04:07h

Ugovor je vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 23,5 milijuna eura s PDV-om, a troškove ravnomjerno plaćaju hrvatska i bosanskohercegovačka strana. Radove će izvesti zajednica izvođača: Integral Inženjering (Laktaši), Đuro Đaković Montaža (Slavonski Brod) i Zagreb-Montaža (Zagreb), prenosi Hina.

Ugovor su, kao naručitelji radova, potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, a u ime konzorcija izvođača njihov predstavnik Dragan Jevtović. Na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je kazao da je potpisivanje ugovora dokaz da dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu ostvariti velike infrastrukturne projekte. Istaknuo je i da će do kraja godine u funkciji biti i most Svilaj, koji se također gradi suradnjom BiH i hrvatske strane.

Međudržavni most preko rijeke Save dio je planirane brze ceste "Granica Republike Mađarske - Virovitica - Okučani - granica BiH", na dionici Okučani - granica BiH. Most bi trebao biti završen u sljedećih 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, za što je predviđeno 105 dana. Sam most bit će dugačak 462 metra, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake. Cjelokupni projekt sastoji se od tri faze i podrazumijeva i izgradnju oko 8,5 kilometara pristupnih cesta. Kompletna dionica obuhvaća, inače, izgradnju četverotračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, uključujući granični prijelaz Okučani te izgradnju međudržavnog mosta. Projekt završava na području Bosne i Hercegovine, spojem na autocestu Gradiška - Banja Luka (Mihovljani).

Taj cestovni pravac trenutno ne postoji u cestovnoj mreži, već se međudržavni promet odvija državnom cestom D5 i mostom u Staroj Gradišci. Butković je kazao i da se sporazumom iz 2011. godine između vlade Hrvatske i BiH krenulo u taj projekt i da je trebalo osam godina da dođe do početka gradnje. Najavio je da će se Hrvatske ceste uskoro raspisati natječaj i za izgradnju spomenutih oko 8,5 kilometara pristupnih cesta (kako bi most mogao biti u funkciji).

Rok za njihovu izgradnju također će biti 30 mjeseci. Zamjenik ministra bosanskohercegovačkog Ministarstva komunikacija i prometa Saša Dalipagić istaknuo je da je spomenuti projekt izuzetno bitan za BiH, ali i za Hrvatsku te cijelu EU, dok je i Josip Škorić rekao da se radi o vrlo važnom mostu na koridoru brze ceste koji bi mogao preporoditi i gospodarstvo tamošnjeg kraja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:12