Article_Top_970x250

Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoputa Nemila-Donja Gračanica

vrijedan 34 milijuna eura

Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoputa Nemila-Donja Gračanica

velj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolija

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, potpisao je danas ugovor o zajmu s Marwanom Al-Ghanemom, zamjenikom direktora za operacije Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj, a Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, projektni ugovor za izgradnju autoputa na koridoru 5c na dionici Nemila – Donja Gračanica, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Zadovoljstvo mi je što smo danas napravili još jedan važan korak u izgradnji autocesta u BiH, jer ćemo potpisivanjem ovog kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvitak omogućiti ulaganje od 34 milijuna eura za projekt autoceste Nemila – Donja Gračanica“, kazao je Bevanda i dodao:

“Novcem koji će biti osiguran ovim kreditom bit će financirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u duljini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na koridoru 5c, a financijski su je podržali i drugi kreditori.“

Bevanda je naglasio da su uvjeti kredita povoljni i da je rok otplate 20 godina (15 godina + pet godina grace period), a da je kamatna stopa dva posto godišnje. Za realizaciju projekta odgovorno je Javno poduzeće Autoceste FBiH.

“Ovo je važan korak u razvoju uzajamne suradnje fonda i prijateljske zemlje. Kuvajtski fond pridaje poseban značaj ovom projektu, budući da će doprinjeti unaprjeđenju društvene i ekonomske situacije u BiH, kroz poboljšanje prometne povezanosti BiH sa srednjom, odnosno istočnom Europom i povećati učinkovitost putne infrastrkture na dionici Nemila – Donja Gračanica“, istakao je Al-Ghanem.

On je ukazao na činjenicu da je Kuvajtski fond u razvoju BiH prisutan od 1997. godine. Od tada do danas odobrio je pet kredita pod povoljnim uvjetima u ukupnom iznosu oko 124 milijuna američkih dolara, a odobrio je i dva granta za tehničku pomoć vrijednosti oko 1,2 milijuna dolara.

“Njegujemo našu suradnju s BiH i uvjeravamo vas u našu kontinuiranu podršku u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, odnosno razvoja jačanja prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje“, kazao je Al-Ghanem.

Terzić je istaknuo da je izuzetno zadovoljan današnjim potpisivanjem ugovora, jer su u Autocestama FBiH dulji vremenski period na to čekali.

“Ovo je još jedan kamenčić u mozaiku realizacije koridora 5c, to je dionica od 5,2 kilometra koja treba spojiti dionice od Poprikuša do Nemile i Vranduk – tunel Zenica, koji su već u fazi dodjele. Jako nam je bilo bitno da što prije krenemo u realizaciju ovog projekta, kako bi smo od Žepča do Sarajeva imali neprekinutu izgrađenu dionicu koridora“, naglasio je Terzić.

Direktor Autocesta FBiH je kazao i da je trenutno u izgradnji 22 kilometra autoputa na jugu koridora 5c i oko Zenice.

“U fazi dodjele smo tri lota u duljini od 21 kilometar, a završene su pretkvalifikacije za još tri lota u duljini blizu 20 kilometara“, objasnio je Terzić.

I Bevanda i Terzić su naglasili da je zakon o akcizama bio uvjet za efektivnost svih kreditnih sporazuma. Stoga je sama činjenica da su sredstva prikupljena i distribuirana entitetskim poduzećima za autoputeve dovela do toga da su ugovoreni krediti postali efektivni.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250