StoryEditor

Potpisan Ugovor o grantu za izgradnju dionice na koridoru 5c

Piše D  /  01.08.2019., 01:08h

Vrijednost ugovora je 15 milijuna eura, s tim što je 12,9 milijuna namijenjeno za dionicu Banja Luka - Doboj, a preostali iznos je namijenjen za tehničku podršku.

"Grant je odobrila Europska unija kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD, što će pomoći Javnom poduzeću Autoputevi Republike Srpske da nastavi izgradnju dvije petlje na autocesti u Jahovcu i Rudanki. Također, radit će se na dionici autoceste između ove dvije petlje u duljini šest kilometara, kao i izgradnji prilaznog puta s dva traka, a dijelom i prijelaz preko rijeke Bosne. Ovo je dio paketa, još 2017. godine potpisali smo ugovor o zajmu s Europskom bankom od 70 milijuna eura za ove dionice autoceste", kazao je Bevanda.

Brown je kazao da sljedećeg tjedna napušta BiH i odlazi u drugu zemlju, gdje ga čekaju drugi izazovi, ali da može reći da mu je zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata koje BiH treba, a da je najvažniji koridor 5c.

"Ovaj sporazum ilustrira zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje na izgradnji koridora 5c. Uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njenog povezivanja s Europom poslužit će boljoj integraciji, ne samo u ekonomskom smislu. Međutim, kako bi smo ovo ostvarili, koridor mora biti izrađen od Bihaća do Svilaja", naglasio je Brown.

Lars Gunnar-Wigemark, šef delegacije Europske unije u BiH, pojasnio je da je ukupan iznos bespovratnih sredstava 15 milijuna eura. Od toga 12,9 milijuna eura je povjereno EBRD-u na upravljanje za izgradnju dionice na koridoru 5c, a ostalih 2,1 milijun za tehničku podršku.

"Ova sredstva su osnova koja je omogućila da BiH podigne kredit od 70 milijuna eura. Govorimo o zajedničkom pothvatu EBRD-a, EU i BiH. Ovo je itekako konkretan projekt. Posjetili smo gradilište i radovi koji su započeti predstavljaju završnu fazu izgradnje petlje, odnosno priključka kojim će dionica Banja Luka - Doboj biti pripojena koridoru 5c. Ukupno je 11 projekata koji su u različitim fazama izvedbe, ali vjerujem da će svatko u narednih godinu i pol dana imati priliku svojim očima vidjeti njihovu punu realizaciju", rekao je Wigemark.

Dodao je da je grant dio opredjeljenja koje je Europska unija preuzela u suradnji s partnerima i da se sve aktivnosti odvijaju u okviru agende za povezivanje, koja je usuglašena prije četiri godine.

Wigemark je istakao i da su direktni grantovi koje je EU osigurala kao donator BiH sada premašili iznos od 270 milijuna eura te da ta sredstva omogućavaju BiH zaduženja kroz dostupne kreditne linije međunarodnih financijskih institucija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:32