StoryEditor

Potpisan sporazum o izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo

Piše D  /  13.12.2019., 01:12h

Nakon potpisivanja, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić kazao je novinarima da današnji sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače, koji će biti spojna tačka između dvije države.

"Predviđeno je i da će Srbija u cijelosti izgraditi ovaj most", rekao je.

Kako je kazao, ovim sporazumom se obje zemlje obavezuju da u roku od mjesec dana formiraju operativno tijelo.

"Obavezujemo se u roku od mjesec dana da formiramo operativno tijelo koje će raditi na realizaciji ovog vrlo važnog projekta i za BiH", dodao je.

Upitan o mostu Bratunac-Ljubovija koji je završen, ali još nije pušten u rad, Dalipagić je kazao da je problem nastao prilikom raspisivanja tendera, te da se nada da će nakon formiranja Vijeća ministara u BiH to pitanje biti riješeno.

"Nadam se da će se to sada riješiti, kao i sva pitanja, jer to stvarno nije u redu da most stoji i da ga ljudi ne mogu koristiti", naveo je.

Ministrica građevine, prometa i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da je ovaj sporazum vrlo važan za Srbiju, ocijenivši da on predstavlja veliki korak, jer znači brzinu i efikasnost ka izgradnji autoceste

Podsjetila je da je kamen temeljac za autocestu već položen u prosincu, uz prisustvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH.

"Za nas je to put koji treba povezati dvije države, ljude u te dvije države, put koji mi zovemo putem prijateljstva, koji nas treba voditi ka budućnosti, a ne ka prošlosti i svim problemima koje smo u prošlosti imali", rekla je.

Kazala je da radovi idu prema planiranoj dinamici, te da je ovaj sporazum nastavak te dinamike.

Prema njenim riječima, nije samo u pitanju autocesta, već i izgradnja graničnog prijelaza, sve u cilju boljeg i bržeg protoka robe i ljudi, a u sklopu kretanja ka "malom Schegenu".

Mihajlović je, govoreći o mostu Ljubovija-Bratunac, kazala da je Srbija svoj dio odradila, uz molbu Federaciji BiH da to što prije završi.

Veleposlanica BiH u Srbiji Aida Smajić izrazila je uvjerenje da će izgradnjom autoceste bilateralni odnosi dvije zemlje krenuti uzlaznom putanjom, te da se malim, operativnim koracima ide do rješavanja svih otvorenih pitanja.

"Ovakvim projektima obje zemlje pokazuju jasno opredjeljenje da idu ka EU, da su to njihovi strateški ciljevi", zaključila je.

Autocesta Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju financirati Turska, gradit će se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina, te Požega - Kotroman, granica Srbije s BiH.

Dionica Sremska Rača - Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega - Užice - Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi eura, od čega je oko 220 milijuna eura vrijednost dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 milijuna eura dionica Požega - Kotroman.

Drugi pravac, Požega - Užice - Kotroman, granica Srbije i BiH, duljine oko 60 kilometara, s koridorom 11 u Srbiji, povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebao bi se Pojatama povezati s koridorom 10.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoceste Kuzmin - Sremska Rača, počeli su krajem kolovoza ove godine.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:39