StoryEditor
herceg i kordić

Potpisan sporazum između HNŽ-a i Grada Mostara: 7,77 milijuna KM za Zračnu luku Mostar

Piše N.T.  /  05.01.2022., 12:15h
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o načinu izvršenja obveza HNŽ-a prema Gradu Mostaru. Glavnina ovih sredstava bit će usmjerena na razvoj Zračne luke Mostar.

Premijer Herceg je po potpisivanju ugovora izjavio kako „nema razvoja Hercegovine bez Zračne luke”.

„Ovo je najbolji način za iskoristiti sredstva koja iznose 7,7 milijuna, koliko smo planirali za Grad Mostar, kojem je prioritet Zračna luka kojom upravlja i čiji je vlasnik. Na taj način svi potencijali koje imamo u turizmu učinit će se dostupnima turistima diljem svijeta“, rekao je Herceg.

Ističe kako je uvjeren da će se planovi koje ima Gradska uprava s gradonačelnikom Kordićem na čelu provesti i tako uspostaviti zračne veze preko nisko tarifnih kompanija.

Ovih dana će Vlada HNŽ-a isplatiti jedan milijum maraka Gradu, dok će sljedeći milijun isplatiti tijekom ove godine. Kroz naredne dvije godine planiraju isplatiti po dva milijuna kako stoji u sporazumu. Zadnje dvije godine planirano je izdvojiti preostalih milijun i 800 KM.

image

Kordić i Herceg

N. TURIć - Dnevnik.ba

Gradonačelnik Kordić je pak kazao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza Županije prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

„Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka”, rekao je Kordić uz ocjenu kako će sporazum donijeti boljitak građanima Mostara i cijele HNŽ.

Također, Kordić je kazao kako je preuranjeno govoriti o konkretnim novim linijama, te da u ovom trenutku može potvrditi samo sezonsku liniju Dusseldorf – Mostar, ukoliko ne bude problema s pandemijom koronavirusa.

„Što se tiče drugih linija, dosta ih je trenutno u pregovorima, a ono što je bio fokus i Zračne luke i nas je to da probamo detektirali linije koje bi bile isplative jer nam je bitna održivost tih linija. U tom kontekstu se vraćamo na priču turizma i Međugorja i popunjenosti tih zrakoplova i ozbiljno razgovaramo o linijama koje su vezane uz nama tradicionalna turistička odredišta od kuda dolaze turisti u Hercegovinu”, rekao je Kordić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:08