StoryEditor

Potpisan memorandum o suradnji privatnih tvrtki i škola u ZHŽ-u

Piše D  /  14.05.2019., 04:05h

Projekt su potpisali voditelj projekta Sven Dominković iz HELVETAS Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini, ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za europske integracije Ivan Jurilj i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić.

Ministrica Mikulić istaknula je kako je ministarstvo obrazovanja u 2019. godini krenulo u izradu strategije razvoja obrazovanja, kazavši da je obrazovanje potrebno uskladiti s tržištem.

- Cijeli projekt i razvojni plan svodi se na to kako unaprijediti obrazovanje počevši od predškolskog pa do srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Naglasak ove suradnje bi se sveo na strukovno obrazovanje - kazala je ministrica Mikulić, prenosi Fena.

Sven Dominković iz HELVETAS Swiss Intercooperation u BiH izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu, naglasivši kako je potrebno povezati tvrtke i škole.

- Plan je da se uvedu dva nova zanimanja od iduće školske godine i da se škole povežu s tvrtkama. Nakon potpisivanja ovog ugovora definirat ćemo koga sve treba spojiti - kazao je Dominiković, spomenuvši i nedostatke ove županije kad je u pitanju metalna industrija i turizam.

Ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije Ivan Jurilj istaknuo je kako je opći dojam da obrazovanje i tržište rada nisu usklađeni.

- Vlada ZHŽ-a će intervenirati kako bi u sljedećih nekoliko godina probali uskladiti potrebe tržišta rada i obrazovni sustav, a značajan pomak može se očekivati kroz narednih desetak godina - kazao je Jurilj.

Inače, planirano trajanje projekta je tri godine, a projekt se provodi u okviru razvojnog projekta "Moja budućnost" koji implementira neovisna razvojna organizacija Helvetas iz Švicarske uz financijsku podršku Medicor i Hilti fondacija iz Lihtenštajna.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:47