Article_Top_970x250

Potpisan Međuinstitucijski protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama HBŽ-a

problem nasilja u školama

Potpisan Međuinstitucijski protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama HBŽ-a

ožu 02, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Glavna novina danas potpisanog protokola je uvođenje multidisciplinarnog rada i koordiniranog djelovanja institucija, s ciljem postizanja veće učinkovitosti u prevenciji, pomoći, zaštiti i postupanju u slučajevima nasilja.

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u četvrtak je potpisan Međuinstitucijski protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama HBŽ-a, priopćeno je iz te Vlade. 

Protokol je, kako se navodi, nastavak sustavnog bavljenja problemima nasilja u školama HBŽ-a, koji je uslijedio nakon usvajanja Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školama koji su u prethodnom razdoblju izradili i provodili Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, uz potporu Misije OESS-a u BiH.

Glavna novina danas potpisanog Protokola je uvođenje multidisciplinarnog rada i koordiniranog djelovanja institucija, s ciljem postizanja veće učinkovitosti u prevenciji, pomoći, zaštiti i postupanju u slučajevima nasilja, navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Provedba aktivnosti za sprječavanje nasilja u obrazovnom sustavu, predviđa žurno uspostavljanje suradnje između odgojno-obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad, policije, zdravstvenih ustanova, pravosudnih institucija, te jedinica lokalne samouprave, a sve s ciljem pružanja potrebne potpore prije svega djetetu, ali i onima koji se o djetetu brinu.

Međuinstitucijskim sporazumom jasno su dane definicije nasilja u školama, zatim prava i obveze svih potpisnika ovog sporazuma, te oblici, način i sadržaj suradnje i provedbe ostalih aktivnosti s ciljem sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnom sustavu.

Ovim sporazumom se, između ostalog, a ponajviše radi uspostavljanja multidiscipliniranog rada i poboljšanja suradnje, obvezuje formiranje Koordinacijskog tijela koje će izravno nadgledati provedbu Protokola, sačinjavati godišnje izvješće o nasilju i predstavljati ga na sjednici Vlade Hercegbosanske županije.

Stoga su danas, kako se navodi, Međuinstitucijski sporazum potpisali ministrica pravosuđa i uprave Mirjana Stojsavljević-Petraković, ministar znanost, prosvjete, kulture i športa Petar Galić, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dragoslav Topić i ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević.

Kako je priopćeno iz Vlade HBŽ-a, ovaj sporazum će naknadno potpisati i ravnatelji centara za socijalni rad Livno, Glamoč, Kupres i Tomislavgrad, općinske službe za opću upravu, društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu Drvar i Bosansko Grahovo, te ravnatelji domova zdravlja Livna, Tomislavgrada, Glamoča, Kupresa i Drvara.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250