StoryEditor

Poticaji za gospodarstvenike i poljoprivrednike u HNŽ-u

Piše D  /  12.08.2020., 03:08h

Milijun konvertibilnih maraka poticajnih sredstava ići će za pomoć gospodarstvenicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, priopćeno je iz Vlade, dok su dva milijuna maraka predviđena za pomoć poljoprivrednicima.

To su redovni poticaji za koje su obrtnici mislili da neće biti realizirani zbog situacije s koronavirusom.

Program razvoja malog gospodarstva trebao bi pomoći gospodarstvenicima koji trpe velike posljedice zbog korona krize, kažu iz Vlade HNŽ-a. Za ovu godinu osigurano je milijun maraka sredstava, piše bhrt.ba.

“To su redovna poticajna sredstva, za koja će biti raspisan poticaj u 9. mjesecu. Ove godine su malo povećana za razliku od prijašnjih godina. Od milijun maraka, ove godine će oko 180 tisuća biti za obrtnike. Prije je bilo oko 60-70 tisuća”, kazao je Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNŽ-a.

Pomoć će dobiti i poljoprivrednici, i to uglavnom domaći proizvođači. Vlada je za njih osigurala ukupno dva milijuna maraka.

“Iz ova dva milijuna maraka bit će poticana skoro u cijelosti domaća proizvodnja šljive, smokve, šipka i drugih poljoprivrednih kultura koje uspijevaju na našem području”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Dio poljoprivrednih sredstava bit će dodijeljen i vinarima, koji bi nekada priželjkivali plodnu godinu kao ovu, ali sada se bore s drugim problemima. Grožđa i vina, kažu, imaju i više nego dovoljno, ali izvoz je pao za 95 posto. Ne samo da ga nemaju kome prodati, problem stvara i njegovo skladištenje.

“Sad nam dolazi berba, bačve i tankovi puni. Problem je kako otkupiti grožđe, jer mi imamo preko 200 kooperanata za grožđe i oni preko 35 godina predaju grožđe. Sad se snalazimo, tražimo, punimo vino u boce. Nadam se da će ovo stati i da će biti bolje”, kazao je Miroslav Ćorić iz vinarije u Čitluku.

Tri milijuna maraka poticajnih sredstava trebala bi biti od velikog značaja u ovim teškim vremenima, kažu , ali ne treba zaboraviti ni na sredstva koja će dobiti na osnovi usvojenog koronazakona u ovoj županiji. Rečeno je kako je pristigao veliki broj zahtjeva za pomoć, a u tijeku je njihova obrada.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:18