StoryEditor
mirovina u azilu

Potez policajaca u Brčkom razbjesnio građane: "Psi nisu polovne gume, nego živa bića!"

Piše desk  /  04.02.2022., 10:46h
Obojica imaju više od deset godina i kao takvima su im šanse za udomljavanje bile jako male

Dok su pisali objavu, radnici poduzeća Komunalno Brčko sigurno nisu mislili da će ona 'eksplodirati': da će se odjednom početi dijeliti diljem Balkana i da će svugdje izazvati zgražanje. Istina je da se trebamo zgražati nad moralom svake osoba koja ostavi psa, ali ovdje je situacija još gora. Naime, u tamošnji azil došli su policajci i ostavili dva bivša radna psa, piše Jutarnji.

- Pripadnici policije predali su u azil dva policijska psa, koji su proteklih nekoliko godina korišteni za istrage. Pozivamo sugrađane koji su u mogućnosti da se jave za udomljavanje ovih pasa, koji su služili i dali doprinos sigurnosti zajednice, i učine im ostatak života sretnijim. Oba psa imaju više od deset godina. Psi se odmah mogu preuzeti iz azila, s obzirom na to da su cijepljeni i čipirani - objavili su na Facebooku.

Uz slike su i fotografije dva psa, snimljena uz policijsko vozilo. Jedan od njih, crni, ima sijede dlake oko njuške. Godine su tu. Raditi više ne mogu. Dok je u svijetu uobičajeno da ih udome obično oni koji su s njima radili u policiji, ili se objavi da traže dom, u Brčkom se ta situacija drugačije rješava.

Objava, koja je podijeljena više od 700 puta, izazvala je more komentara.

- Sve službene ustanove koje koriste radne, rehabilitacijske ili pomoćne pse dužne su istima osigurati smještaj u penziji. Većinom se oni nalaze u obiteljima, a ako se ne pronađu, onda se vračaju ustanovi koja ih je trenirala i tamo žive do kraja života. Ovo je protiv svih propisa. Sramota - napisala je Martina.

- Fuj, fuj, sram vas bilo!!! Ljudsko dno, ono najveće. Dok su vam služili, valjali su. Sad kad treba mirno da žive i vode neki fin život, vi ih ostavljate u azil? - dodala je Indira.

No, nije sve stalo na komentarima. Veterinar Kemal Beganović na svom je profilu objavio dopis koji je poslao šefu policije Brčkog, gradonačelniku tog grada te predsjedniku Skupštine. U njemu je napisao kako psi "nisu stvari, nisu polovne gume... nego živa bića".

- Na ovaj način ne postupaju časni i humani policijski službenici sa svojim psećim kolegama! Ovako nehumano ne bi trebala i ne bi smjela postupati jedna ozbiljna policijska agencija. Ako već niste znali, vaše kolege policijski službenici, odmah preko Save u Republici Hrvatskoj o starijim psima, koji više nisu u aktivnoj službi, brinu u smislu doživotne medicinske skrbi i hrane o trošku policijske agencije, budžeta, kao zaslužnim u policijskog službi, a pse kući vode na skrb obično njihovi vodiči s kojima su proveli radni vijek u policijskoj službi - stoji u njegovom dopisu.

Pozvao ih je da se predomisle, preuzmu punu odgovornost i pobrinu se za pse. Osim toga, dodao je kako ovakvim postupkom krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji zabranjuje napuštanje. Odgovore još nije dobio, rekao je, ali zato planira taj dopis u petak poslati i Uredu za veterinarstvo, s nadom da će neka od tih institucija reagirati, piše Jutarnji.

Objava editirana

U međuvremenu je objava s početka teksta editirana te se navodi da su psi udomljeni.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:07