Article_Top_970x250

Posvađali se Grmoja i Kerum: Kome si ti u životu pomogao, platio gulaš...

ŽESTOKA RASPRAVA

Posvađali se Grmoja i Kerum: Kome si ti u životu pomogao, platio gulaš...

sij 28, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno, u srijedu navečer, raspravljalo se o političkoj korupciji nakon afere Oroslavje, koja je posljednjih dana jedna od glavnih tema u hrvatskoj javnosti.

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Oroslavja Viktor Šimunić snimio je razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom u kojemu mu Tušek nudi financiranje kampanje u zamjenu za podršku HDZ-u na lokalnim izborima.

Željko Kerum (HGS) kaže da je jasno da se ljudi moraju dogovarati - ovo je bio dogovor, ali je netko to zlonamjerno iskoristio.

"Koalicijski partneri sve dogovaraju", kaže Kerum. Ustvrdio je da je ovakvo ponašanje standard.

"Ako se naziva trgovina, to je OK. Tako se mora raditi, drugačije ne ide. Bitno je da u toj trgovini nitko ne ide van okvira zakona", dodaje.

"Što vi mislite, da ti natječaji koji se rade, da prolaze oni koji se jave na natječaj koji su, kao, najbolji kandidati? Ne, unaprijed je sve dogovoreno! To je standard", rekao je također Kerum.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da je predsjednik Zoran Milanović opravdao cijeli slučaj rekavši da je to nešto što je sramotno, ali da se zbog toga ne ide u zatvor.

"Očito je da su ovdje prekršeni zakoni RH. Ako predsjednik smatra da nisu dobri, trebao bi inicirati neke zakonske promjene, a isto tako i premijer koji je ovo nazvao grubom pogreškom, ali ničim posebno spornim", rekao je Grmoja.

Josip Borić (HDZ) rekao je da Žarka Tušeka osobno poznaje kao dobrog čovjeka koji dosad u životu nije griješio.

"Mislim da je svjestan da je pogriješio sada", rekao je Borić, dodavši da druga strana očito ima svoje namjere, koje su izgovorene.

Upitan o Tušekovoj sudbini odgovorio je da cijelu priču gledaju široko i da trenutačno nemaju rješenje koje će sutra biti gotovo.

"Ima tu interesantnih situacija koje treba promotriti sa svih strana i vidjet ćemo što se dogoditi u ovoj situaciji. Mi smo u HDZ-u pokazali, u zadnjih nekoliko tjedana, da nećemo dozvoliti da pojedinac bude iznad stranke i da tereti stranku za određene aktivnosti koje su možda rađene te da imamo svoja pravila ponašanja koja su davno usvojena", rekao je Borić.

Borić je rekao da će Tušek kao čovjek sigurno imati svoju političku budućnost bez obzira na ovo što se dogodilo. Smatra da je Tušek ispao naivan. Napomenuo je da Viktor Šimunić nije apolitična osoba, da je bio na parlamentarnim izborima, da je lokalni vijećnik...

"Znači da očito ima određene ciljeve", rekao je Borić.

Kerum je rekao da ide u kandidaturu na lokalnim izborima u Splitu, potuživši se da mu se na posljednjim lokalnim izborima dogodila "neviđena krađa", ali da je to "podnio gospodski".

"Ja u Split idem i ja sam siguran da sam ja favorit za budućeg gradonačelnika Splita", rekao je Kerum.

Tušekov odvjetnik Vladimir Terešak između ostalog traži kaznenu prijavu protiv novinara koji je objavio spornu snimku. Kerum je rekao i da on ne bi snimio razgovor u sličnoj situaciji, a Grmoja da izgleda kako su u Hrvatskoj problem oni koji prijavljuju korupciju, a ne oni koji je generiraju.

"Ovo je čovjek napravio zbog svog interesa, a ne zbog toga da bi spriječio korupciju! Ovo je sitni interes", poručio je Kerum.

"Nije bitno", uzvratio je Grmoja, dodavši da neće ulaziti u Šimunićev interes, ali da se ova država mora konačno obračunati s korupcijom.

"Gospodine Kerum, ako vam je netko ukrao izbore, s takvima više ne sjedate za stol, a vi ste sada HDZ-ov pajac", rekao je Grmoja, dodavši da Kerum nema nikakve šanse u Splitu.

"Gospodin Grmoja to govori iz straha", uzvratio je Kerum: "Iza mene stoje građani Splita, vi u Splitu zapravo ne vrijedite ništa, vaša stranka ni vi".

Hajdaš Dončić se našalio zatraživši od Togonala kokice i sok. On bi, kaže, političku korupciju spriječio edukacijom, a na Togonalov upit koga bi educirao ubacio se Hasanbegović.

"Gospodina Sauchu i Milanku Opačić", spomenuo je Hasanbegović bivše SDP-ovce. "Dobro, kolega Hasanbegović, malo, ono... Lagano", uzvratio mu je Hajdaš Dončić.

Na kraju emisije došlo je do još jednog "okršaja" Keruma i Grmoje.

"Jasno je da gospodin Grmoja želi doći do pozicije, želi doći do vlasti, ali volio bih ga pitati - od svog primanja političkog, što je on u životu... Navedi mi jedan primjer kome si ti u životu pomogao, platio gulaš, dao marendu, dao 10 kuna i ostalo! Ti si se i tvoje kolege uhljebili da bi imali redovnu plaću. Vi niste dobročinitelji, vi ste samočinitelji", rekao je Kerum.

"Ja ću predložili Katoličkoj crkvi vašu beatifikaciju, a ja o svojim dobrim djelima javno neću govoriti. Vas treba beatificirati!", uzvratio je Grmoja, piše Direktno.hr.

Dnevnik.ba