StoryEditor
sukob oko radikala

Posvađali se članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, sjednica prekinuta: "Neće nam pomoći sve pare svijeta"

Piše desk  /  27.05.2022., 12:23h

Sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prekinuta je nakratko zbog "svađe" članova tog tijela, pišu Nezavisne.com.

Naime, Suad Arnautović, predsjednik SIP-a, mimo znanja ostalih članova SIP-a, na sjednici je predložio da se za sudjelovanje na izborima ne ovjeri Srpska radikalna stranka dr VojislavŠešelj pod tim imenom.

"Predložio bih SIP-u da ovu stranku obavijesti da korigira naziv u svom imenu tako što će u izborne svrhe neovisno od toga kako je sud riješio ovaj dio naziva dr. Vojislav Šešelj izostaviti", rekao je Arnautović. 

Objašnjavajući ovaj prijedlog, Arnautović je iznio niz političkih stavova, pozivajući se na izmjene Kaznenog zakona BiH koji je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH.

Arnautović je naveo da je dr Vojislav Šešelj presuđeni ratni zločinac, navodeći da se ta stranka zalaže za veliku Srbiju, da ta stranka baštini borbu za ujedinjenje svih srpskih zemalja, a to znači borba za propagiranje velikosrpske ideologije.

Nakon ovih Arnautovićevih riječi reagirali su Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić, članovi SIP-a BiH, koji su nakon kraće prepirke zatražili pauzu.

"Bilo bi korektno da ste pitanje iznijeli na kolegiju. Nemam ništa protiv vašeg mišljenja, ali kao članovi SIP-a trebamo znati o čemu će se raspravljati na sjednici, a ne kad se upale kamere", rekla je Prutina.

I Vlado Rogić rekao je da se radi o krupnom pitanju i da Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj ima vijećnike te da je način na koji Arnautović vodi sjednicu iznenađujući.

"Nije vam to korektno. Ovo su politička pitanja i ne slažem se s uvođenjem političkih pitanja za ovaj stol. Vidite da nije dobar način da uopće krenemo u izborni proces. Ako ćemo ovako dalje raditi, neće nam pomoći sve pare ovog svijeta da provedemo izbore", rekao je Rogić.

Usprkos protivljenju većine članova, Arnautović je inzistirao da se o njegovom prijedlogu glasuje, međutim ni samim članovima SIP-a nije bilo jasno kako i na koji način, a nakon svega uslijedila je pauza.

Nakon pauze članovi SIP-a izjašnjavali su se pojedinačno o registraciji svake političke stranke, a u slučaju Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj četiri člana SIP-a bila su za registraciju ove stranke, a Arnautović i Ahmet Šantić bili su protiv, tako da će zbog ovog slučaja morati biti održana nova sjednica SIP-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:57