StoryEditor

Postrožene mjere u Hrvatskoj: Do 30 ljudi na svadbama, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći...

Piše D  /  25.10.2020., 12:10h

"Cijelo jutro je bio sastanak u zgradi Vlade s premijerom i ministrima", rekao je ministar Davor Božinović i dao riječ Krunoslavu Capaku.

Capak je govorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

"U Hrvatskoj u posljednja dva tjedna imamo porast brojeva, a u nedjelju opet imamo rekord. Hrvatska po nijednom od ovih pitanja nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju i gorih situacija nego što je to kod nas. U cijelom svijetu raste broj novozaraženih, imamo stalno obaranje rekorda. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, virus se zrakasto širi", rekao je Capak.

Ministar Beroš je predstavio zdravstvenu situaciju u državi.

"Svjedočimo daljnjoj eskalaciji epidemiološke situacije. Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je u bolnicama bilo 825 osoba, što znači da ih je zaprimljeno 153. Nažalost, preminulo je i osam naših sugrađana. KB Dubrava je u ovom trenutku glavni oslonac za prijem naših bolesnika. Prilagođavam se dalje i odredili smo prioritete, večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Donijeli smo odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra. Ne smijemo zaobići niti ostale zdravstvene potrebe. O našoj budućnosti odlučujemo svi pojedinačno. Virus, bez obzira na to što mu je namjera zaraziti nas, to ne može napraviti ako mu mi ne dopustimo. Ako se držimo mjera, to ćemo spriječiti", rekao je Beroš.

Mjere koje se uvode su:

Donosi se odredba kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja najmanje dva metra u zatvorenom i jedan metar na otvorenom prostoru.

Zabrana svih okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu, na svadbama najviše 30 osoba, kao i na pogrebima. Na ostalim svečanostima najviše može biti prisutno 15 osoba, sportska događanja moraju biti bez gledatelja.

Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog objekta.

Obveza vođenja pisane evidencije na svim svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba, zabrana prodaje alkoholnih pića.

Obveza nošenja maski i na otvorenim prostorima kada nije moguća distanca od 1,5 m na otvorenom, obvezna nošenje maske i na grobljima, posebno zbog nadolazećeg blagdana Svih svetih. Odluka je obvezna u trajanju od 14 dana.

Ove mjere ne odnose se na profesionalne umjetničke programe, vjerske obrede, kino projekcije. Za njih postoje vertikalne odredbe i posebni protokoli.

Poslodavci su dužni zabraniti dolazak radnicima na posao koji imaju temperaturu ili suhi kašalj. Treba se smanjiti kontakt zaposlenika i uvede klizno radno vrijeme, organizira rad u smjenama i smanji broj fizičkih sastanaka. Kontrolu će provoditi službenici Ravnateljstva civilne zaštite i policijski službenici...

Lokalni i regionalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od ovih u donesenoj odluci.

Članovi Stožera su odgovarali i na novinarska pitanja.

"Mi smo poduzeli brojne mjere. Ministarstvo zdravstva je dopustilo dodatna zapošljavanja, odobrilo dodatne specijalizacije za epidemiologe....Počeli smo svima koji se testiraju dijeliti anketu da ispune podatke o svojim kontaktima što će olakšati rad epidemiolozima. Imali smo raspravu o skraćivanju samoizolacije, sada ćemo ponovno razmotriti tu odluku da samoizolaciju skratimo na 10 dana", rekao je Capak.

Beroš je rekao kako će Arena u Zagrebu biti spremna za zaražene, a mobilizirat će se dvorane i u drugim gradovima.

Ministar Božinović je odgovorio na pitanje o koloni u Vukovaru: "Uvijek postoji mogućnost da se neke događaje posebno organizira, ali do tada ima još vremena". 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:22