StoryEditor

Postoji bošnjačka većina za protuustavni prijedlog o domu naroda FBiH

Piše D  /  18.06.2018., 02:06h

U tom cilju šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost,  Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi, nakon današnje sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, pismeno oslužbeniti davanje podrške navedenom zakonu.  

- Prijedlog zakona podržavaju stranke čiji zastupnici u Zastupničkom domu imaju 72 zastupnika od ukupno 98. Ta činjenica govori da blizu četiri petine od ukupnog broja zastupnika dolazi iz stranaka koje su usaglasile ovo rješenje. Zato imamo opravdane razloge što smo optimistični u pogledu donošenja zakona – rekao je Mašić novinarima uoči zasjedanja stranačkog Predsjedništva.

Naglasio je da su eksperti Venecijanske komisije potvrdili „ranije stavove SDP-a - da je pitanje izbora izaslanika u Domu naroda moguće riješiti ne samo na razini države, već i na entitetskoj razini pomoću navedenog zakononskog rješenja“.

- Riječ je o prijedlogu zakona koji su zastupnički klubovi SDP-a i DF-a prošle godine u studenom uputili u parlamentarnu proceduru, ali nikada nije razmatran. Ova varijanta će biti tehnički dotjerana, ali suštinski nepromjenjena, tako da se praktično može govoriti o poznatom prijedlogu u javnosti – naglasio je Mašić.

Pozvao je ostale parlamentarne stranke da podrže ovaj zakon pokazujući opredijeljenost konstruktivnom radu u interesu građana i države. Ponuđeni tekst zakona rješava pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića, te daje formalno-pravnu podlogu da Središnje izborno povjerenstvo BiH donese odluku o rasporedu broja mandata i izaslanika za Parlament Federacije BiH.  

Ovom prilikom, Mašić je rekao da ne očekuje reakcije zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, koja na federalnoj razini, sa SDA i SBB, čini dio parlamentarne većine.

- Želimo da se ovo pitanje riješi. HDZ svoje stavove nije pomjerio ni za jedan milimetar. Ono što predlažu u zemlji koja želi biti članica EU, koja je članica Vijeća Europe, dolikuje rješenjima iz srednjeg vijeka. To je nedopustivo jer je prijedlog HDZ-a potpuno diskriminatoran, to jest, dovodi u različitu poziciju jedne te iste ljude koji pripadaju istom narodu u BiH samo na osnovu teritorija na kojem se nalaze. Ne možemo prihvatiti da vrijednost Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz zapadne Hercegovine bude tri puta manja u odnosu na njene sunarodnjake iz ostatka zemlje – upozorio je Mašić danas uoči zajedanja Predsjedništva SDP-a BiH.

Na sjednici će osim izbornog zakonodavstva biti razmatrano povećanje akciza za 15 posto, kao i situacija u vezi sa sve većim  prilivom migranta na područje BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:38