StoryEditor

Postignut dogovor u Kantonu Sarajevo: Ovo su imena ministara

Piše D  /  14.12.2018., 07:12h

Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Demokratska fronta, Nezavisna bh. lista i Savez za bolju budućnost, stranke su koje čine vlast u KS, a na sastanku koji je održan u kasnim večernjim satima postignut je dogovor o imenima osoba koje će u narednom periodu voditi ministarstva.

Razgovori su vođeni od 22 sata u četvrtak u središtu Naše stranke.

Mirvad Kurić i Elmedin Konaković nakon izlaska sa sastanka kratko su poručili da je pred "šestorkom" ostalo da se riješe samo sitni detalji, ali da dogovor predstavlja suštinu. Ostali predstavnici stranaka nisu davali izjave za medije.

Našoj stranci je, prema ranijem dogovoru, pripala premijerska funkcija koju će obnašati Edin Forto. NS-u će pored toga pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutarnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je ministar financija iz Naroda i pravde.

SDP-u su pripala tri ministarstva. Ministarstvo prostornog uređenja na čijem čelu će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar prometa.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva - Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

Nezavisna bh. lista nije pokazala previše interesa za funkciju u izvršnoj vlasti, tako da je jedina politička stranka iz "šestorke" koja u novoj Vladi KS neće imati ministarsku funkciju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:57