StoryEditor
kako dalje?

POSLODAVCI U STRAHU OD POSKUPLJENJA STUJE? "To bi dovelo možda i do inflacije"

Piše desk  /  03.10.2021., 20:36h
"Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne reagira i ne zaustavi zakonskim putem povećanje cijene električne energije između 70 i 120 posto, kako je najavljeno ovog tjedna, slijede otpuštanja radnika, gašenja firmi i drastična lančana poskupljenja" upozorio je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Govoreći za N1, Smailbegović je rekao da su odmah kada su firme zaprimile obavijest od Elektroprivrede o najavljenom poskupljenju organizirali sastanak. U Elektroprivredi BiH su, kako kaže, pojasnili da su po Zakonu o električnoj energiji vezani za tržište, a cijene struje na tržištu rastu kao i takse za CO2 koje mi u BiH još nemamo.

“Dali su rješenje da Vlada FBiH odreagira. Oni imaju zakonsku mogućnost u slučaju bitnih tržišnih promjena da ograniče cijenu električne  energije i mi se duboko nadamo da će do toga doći. Ukoliko ne dođe, to bi značilo katastrofu. Sve izvozne firme bi izgubile konkurentnost u odnosu na ostale kompanije u regiji. Firme koje plasiraju proizvode na domaćem tržištu bi trebale drastično dići cijenu proizvoda. To bi dovelo do masovnog poskupljenja, možda i inflacije. To je scenario koji ne mogu da zamislim i ne želim da zamislim”, rekao je Smailbegović.

Načelno su dogovorili sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem u utorak. Istaknuo je da bi svako poskupljenje veće od jednocifrenog stvorilo potencijalne probleme.

“Došlo bi do otpuštanja radnika. Neki biznisi bi se ugasili. Oni koji su na domaćem tržištu bi dizali cijene. Cementara Kakanj nam je objasnila da bi na osnovu tog poskupljenja godišnje samo za struju izdvajali šest milijuna KM. To bi značilo poskupljenje cementa za 10-12 posto. To onda znači poskupljenje autoputa, građevine i svega gdje se ugrađuje cement. Bila bi to lančana reakcija koja bi odvela stvari u neželjenom smjeru”, zaključio je Smailbegović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:02