StoryEditor
problem radne snage

Poslodavci iz Federacije uvoze radnike iz Nepala

Piše fena  /  20.06.2022., 21:13h

U posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca, a već su izdane dozvole državljanima Nepala u građevinskom sektoru.

- Sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu pronaći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca, kazao je za Fenu rukovoditelj Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

U Federaciji BiH su već izdane radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar. U kontekstu analize ponude i potražnje na tržištu rada, službe za zapošljavanje u BiH jednom godišnje provode anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca.

- Na osnovu iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je da su najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom u 2022. godini: prodavač-trgovac, bravar, šivač, stolar, varilac, konobar, šivač, obuće, elektotehničar, tesar, kuhar, informatičar i strojarski tehničar. Kada su u pitanju fakultetska zanimanja to su diplomirani ekonomista, magistar farmacije i inžinjeri svih usmjerenja, istaknuo je Korjenić.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 12:05