12.04.2022., Djakovo - Posljednji ispracaj rukometasa Denisa Tota. Photo: Dubravka Petric/PIXSELLDUBRAVKA PETRIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
tragična smrt

Posljednji ispraćaj ubijenog mladog rukometaša: "Još je toliko toga mogao učiniti"

Piše desk  /  12.04.2022., 18:22h
Hrvstaki rukometaš Denis Tot danas je pokopan u rodnom Đakovu nakon što je nasmrt premlaćen u Skoplju. Uz najbližu rodbinu i prijatelje, od rukometaša se oprostio veliki broj Đakovčana.

"Denise, hvala ti za sve što si učinio za svoju obitelj, svoj grad i sport", rekao je svećenik, javlja Radio Đakovo.

"Teško je reći posljednje hvala jer je mogao još puno toga učiniti, ali moramo to prihvatiti. On odlazi od nas, ali njegova uspomena ostaje", rekao je svećenik.

Na sprovodu su bili i Nenad Bjelica, Mile Petković, Miro Bičanić, Vlado Kovačević, Stjepan Jukić..., prenosi Index.hr.

Što se dogodilo u Skoplju?

Podsjetimo, još uvijek ima nerazjašnjenih stvari u ovome slučaju koji od početka prate dvije verzije priče. 

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

"Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život'', rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

Prije tri dana oglasio se i brat preminulog, Boris Tot, rekavši da je njegov brat "preminuo od srčanog udara, a ne od bilo kakvih tjelesnih ozljeda, tuče i ostalih gluposti". 

Istoga je dana makedonska policija objavila priopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga. Odmah su uhićene dvije osobe, a za trećom se traga, kazala je makedonska policija.

Kako je prije tri dana javila Telma TV, riječ je bila o nasilnoj smrti. Ovaj makedonski medij se pozvao na izvještaj liječnika sudske medicine. Koban je bio udarac u glavu, pisali su. Potvrdu o tome Telma TV dobila je i od skopskog tužiteljstva. U sukob s Totom bile su uključene tri osobe, od kojih su dvije, mladić i djevojka, brzo privedene, a za trećom se traga.

Policija pregledala snimku, pojavila se priča o zataškavanju cijelog slučaja

Policija je pregledala i snimku na kojoj se vidi da su Tot i ostali sudionici tučnjave bili u istom društvu u noćnom klubu. Brzo nakon što su otišli, potukli su se, nakon čega je Tot pao u nesvijest, a ostali su otišli. Tijelo mladog rukometaša pronašao je djelatnik diskoteke.

Makedonsko tužiteljstvo objavilo je detalje tučnjave. Kazali su da je tučnjavi prethodila kraća verbalna svađa nakon čega je Tot napadnut i više puta udaren šakama i nogama. Od udaraca je pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Troje osumnjičenih ga je nastavilo udarati po glavi, a potom su napustili mjesto događaja, ne pomažući mu.

Pojavila se i informacija da se ovo ubojstvo pokušalo zataškati, no makedonsko tužiteljstvo je to demantiralo. 

"Nema niti jedne indikacije da to može biti tako. Kad smo čuli od bolnice da je ovo takav slučaj, odnosno zastoj srca, naredili smo da se pribave okolni dokazi koje MUP treba pribaviti, da se vide kamere gdje je bio lokal, odakle je preminulog preuzela hitna pomoć, sve je to u istom danu pogledano. Vidjelo se da su se svi uključili u traganje za počiniteljem", rekao je glavni tužitelj u Skoplju Gavril Bubevski.

Jedan od napadača na Tota u bijegu, mediji pišu da je poznati narkodiler

Bubevski je također otkrio da je treći osumnjičeni, onaj u bijegu, vjerojatno Angelo Georgievski, za kojeg mediji pišu da je makedonski narkodiler te da se bavio dilanjem droge za silovanje.

Makedonski 24info javlja da je Angelo Georgievski, glavni osumnjičeni za premlaćivanje Tota, u Sloveniji bio i osuđen za trgovinu drogom. On je 2016. u Mariboru automobilom udario u pet parkiranih vozila i pobjegao, no policija ga je uhvatila.

Ispostavilo se da je Georgievski bio član skupine koja se bavila dilanjem droge. Slovenska je policija u listopadu 2016. otkrila i laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, između ostalog i droge za silovanje.

Makedonska policija još uvijek traga za Georgievskim koji je po svemu sudeći prvi udario našeg rukometaša, iako ovaj nije pružao nikakav otpor. Moguće je da je napadač napustio Sjevernu Makedoniju.

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 18:15