StoryEditor
SELI I PHILIP

Posljednje počivalište kraljice Elizabete II. bit će kapelica pokraj Windsora

Piše hina  /  19.09.2022., 17:11h

Na kraju državnog sprovoda koji su gledali milijuni, kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u obiteljskom krugu u maloj kapelici u svom voljenom dvorcu Windsoru

Dvorac Windsor sagradio je Vilim Osvajač nakon normanskog osvajanja Engleske 1066., ali je od tada mnogo puta obnavljan i nadograđivan. Najstariji je i najveći naseljeni dvorac u svijetu.

Smješten tridesetak kilometara od Londona, Windsor je bio omiljeno kraljičino utočište vikendom, a u posljednjim godinama vladavine i njezin dom.

U Windsoru je posljednje počivalište mnogim engleskim i britanskim kraljevima i kraljicama. Mnogi od njih sahranjeni su u dvorskoj kapeli svetog Jurja, uključujući Henrika VIII. koji je umrlo 1547. i Karla I. kojem je 1649. odbrubljena glava.

Kraljica će biti pokopana memorijalnoj kapelici Đure VI., koja je 1962. nadograđena na osnovni dio kapele. To je učinjeno po nalogu Elizabete II. jer u kraljevskoj kripti više nije bilo mjesta. Kapelicu je nazvala po svome ocu, koji je ondje pokopan zajedno s Kraljicom majkom. U toj je kapelici i posljednje počivalište kraljičine sestre, princeze Margaret.

Osim kraljičina oca Đure VI., u dvorskoj kapeli u Windsoru pokopani su i njezin djed Đuro V. i pradjed Eduard VII. 

Ondje se princ Harry krstio i vjenčao, a William, sada prestolonasljednik, krizmao. 

Lijes princa Phillipa, Elizabetina supruga koji je umro prošle godine, privremeno je smješten u kraljevsku kriptu, ali će sada biti premješten uz kraljicu. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 12:35