Zagreb, 19.7.2023.- Olujno nevrijeme u Zagrebu. Na slici srušeno stablo u Zagorskoj ulici.HINA/ ROBERT KOREN/ UA -
StoryEditor
hrvatska

Posljedice nevremena: 4 umrle i 200 ozlijeđenih osoba, oštećeno više od 2000 objekata

Piše hina  /  20.07.2023., 15:03h

U olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo Hrvatsku poginule su četiri osobe, dvjestotinjak ih je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2000 objekata, a županijski centri 112 zaprimili su više od 4500 poziva.

Olujno nevrijeme zahvatilo je 14 županija i Grad Zagreb, a pozivi županijskim centrima većinom su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena, objavilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Smrtno su stradale četiri osobe - dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva na području Zagreba ozlijeđeno je 130 osoba, od čega 13 teže, a na području Zagrebačke županije, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite, ozlijeđene su dvije te u Brodsko-posavskoj više od deset osoba. U Požeško-slavonskoj županiji ozlijeđeno je deset osoba, dok je u Vukovarsko-srijemskoj trideset osoba zatražilo liječničku pomoć, a četiri su hospitalizirane.

Oštećeno više od 2000 objekata

Oštećeno je više od 2000 stambenih, gospodarskih i drugih objekata te veći broj vozila, a iz Ravnateljstva napominju da nastavljaju utvrđivati štete.

Među ostalim, na području Grada Zagreba od značajnijih objekata oštećene su dvije škole, dva doma zdravlja, pet klinika i bolnica, a na području Zagrebačke županije oštećeno je oko 900 objekata.

U Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je više od 300 krovova, u Požeško-slavonskoj oko 250 objekata, od čega 50 teže. U Karlovačkoj županiji oštećeno je 350 objekata, a u Sisačkoj-moslavačkoj više od 100 krovišta na kućama i dva krovišta na školama u Kutini i Gonjoj Gračenici.

Na području Vukovarsko-srijemske županije srušen je zvonik crkve, a vjetar je raskrio krov na tri škole, dok je u Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno 21 krovište raznih objekata.

U otklanjanju posljedica nevremena bile su angažirane sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći) pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica.

HVZ: 1507 intervencija sa 3865 vatrogasaca i 1604 vozila

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da je do sada je zabilježeno 1507 intervencija u kojima je sudjelovalo 3865 vatrogasaca sa 1604 vozila, podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju, a vatrogasci uklanjanju stabla, granje, crijepove s kolnika te rade na sanaciji krovišta i dimnjaka.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u Sisačko-moslavačku županiju upućene su vatrogasne snage iz Varaždinske županije, a u Vukovarsko-srijemsku županiju se upućuju dvoje autoljestve, dva kombi vozila i 16 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, priopćio je HVZ.

U intervencijama uzrokovanim posljedicama jake oluje, praćene kišom i tučom, u gradu Zagrebu je zabilježeno 220 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 660 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.

Najviše je intervencija bilo u Zagrebačkoj županiji - 544, u Gradu Zagrebu 220, a u Karlovačkoj županiji 171.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:43