StoryEditor
formiranje vlasti

Poslije sastanka stranaka bošnjačke "Osmorke" mnoge stvari su jasne: Zlatko Miletić predstavlja "sarajevske Hrvate" u Domu naroda FBiH

Piše desk  /  31.01.2023., 18:27h

U centrali SDP-a u Sarajevu danas će biti održan sastanak stranaka koje čine tzv Osmorku na federalnom nivou. Uoči te sjednice oglasili su se iz pokreta Za nove generacije (ZNG), s obzirom da su iz SDP-a jučer poručili da ta stranka više ne čini dio koalicije.

SDP je svoje nezadovoljstvo zbog loše politike i pregovaračkog procesa pri izboru delegata u državni Dom naroda uglavnom ispoljio ka ZNG-u, SBiH i NES-u. Ipak, najviše kritika su uputili ZNG-u.

Stoga iz ove stranke danas poručuju da ukoliko budu isključeni iz Osmorke zbog izbora Zlatka Miletića u Dom naroda, da su ponosni na to.

"Tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, pokret "Za nove generacije" je odlučio da vrlo kratko i precizno demantira navedene dezinformacije.

Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije četiri godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a. Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar ždrijebanje za isti", naglasili su iz te stranke.

Nadalje poručuju da nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat.

"Da je postojao takav dogovor, pokret Za nove generacije bi se, kao svaki put do sada, držao toga. Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci, ali su je i demantirali pred svjedocima. Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga izaslanika u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret Za nove generacije, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat", istakli su iz ZBG-a.

Na kraju poručuju da je kandidatura Zlatka Miletića bila najavljena partnerima iz Osmorke na vrijeme.

"Očekivali smo službene pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora izaslanika u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om osigurati da iz Osmorke prođe najbolji kandidat – gospodin Zlatko Miletić. Na taj način, ponovili smo situaciju od prije 4 godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstelaciji, da gospodin Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan", poručili su iz ZNG-a.

Kažu da su sigurni da će biti takav i u naredne četiri godine i da je ovim potezom Osmorka dobila najboljeg od najboljih za ostvarivanje zadatih ciljeva Osmorke.

"Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz Osmorke, i ako to naši koalicijski partneri prihvate – mi ćemo biti ponosni zbog toga", zaključili su.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 02:35