Article_Top_970x250

Poslan je poziv zastupnicima u Skupštini HNŽ-a da glasuje o konstitutivnosti Srba

HNŽ

Poslan je poziv zastupnicima u Skupštini HNŽ-a da glasuje o konstitutivnosti Srba

lis 01, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Koordinacija srpskih udruga u Mostaru potaknula je predstavnike HNŽ-a da u ponedjeljak 2. listopada usvoje izmjenu Ustava Hrvatske narodne skupštine o konstitutivnosti srpskog naroda u toj županiji.

- Činjenica da je sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta u srijedu 27. rujna zbog nemogućnosti stavljanja ovog pitanja na dnevni red, nije optimistična da će u ponedjeljak biti objavljeno dovoljno razloga i dobre volje, ali još jednom ističemo da je to nije pitanje ni jedne političke stranke, već cjelokupnog srpskog naroda ", ističu iz gore navedene koordinacije, tražeći od zastupnika vladajućih i oporbenih stranaka da" rastu iznad dnevnih političkih zapreka i da ne koriste tu temu i srpski narod na zajedničkim političkim računima ", piše Fena.

Nakon izjava dužnosnika iz SDA, HDZ-a i SDP-a stječe se utisak da se srpska konstitutivnost želi pretvoriti u običnu predizbornu farsu, što je u najmanju ruku sramotno, ocjenjuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru te podsjećaju kako se sa skupštinske govornice čulo i da je izmjena Ustava HNŽ, kada je u pitanju konstitutivnost Srba, samo tehnička stvar i da Srbi troše sva prava što, kako ističu iz Koordinacije, apsolutno nije istina.

Također napominju kako vladajuća struktura u HNŽ konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, financiranja itd., te da priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNŽ padaju u vodu.

- Istina je da konstitutivnost na papiru ne znači ništa, ali mi je nemamo ni na papiru ni u stvarnosti – kažu iz Koordinacije te ističu kako je licemjerno pozivati se na stvarnu konstitutivnost, a u isto vrijeme onemogućavati i formalnu.

- Apeliramo na političke stranke i na zastupnike u HNŽ-u da diskriminaciju po nacionalnoj osnovi pretvorite u pozitivnu diskriminaciju i tako pošalju poruku svima u BiH da smo mi u Hercegovini, bar sitnim koracima, spremni mijenjati stvari na bolje - zaključuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250