StoryEditor
rast cijena

Poskupljuje kava u BiH, cijena omiljenog napitka raste i do 15 posto

Piše desk  /  31.08.2022., 11:52h

Zbog poremećaja na svjetskom tržištu i viših cijena sirovina, kava će u idućem vremenu dodatno poskupjeti i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Naime, ogromne zalihe zrna kave u Vijetnamu se smanjuju što će još više pogurati rastuće globalne cijene te bi se zalihe do kraja rujna mogle prepoloviti u odnosu na prethodnu godinu.

Da će doći do poskupljenja kave na domaćem tržištu potvrdio je i Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u “Fabrika Coffee” iz Banja Luke, koji kaže da su cijene kave na burzama abnormalno skočile.

Očekuje se da u idućih 15 dana bude poskupljenje sirovina od 10 do 15 posto. Najvjerojatnije će doći i do poskupljenja kave, ali ćemo se mi za naše klijente i korisnike potruditi da to bude minimalno i da ovaj period trenutnih cijena održimo što je moguće duže, istaknuo je Grbić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, sirovine su u odnosu na prošlu godinu poskupjele za više od 35 posto.

Dobavljači govore da bi se cijene kave trebale stabilizirati do listopada, međutim sumnjam u to. Poskupljenje se najviše odnosi na sirovinu za proizvodnju domaće kave jer je u Brazilu došlo do vremenskih nepogoda i uništeno je više milijuna vreća kave. Sirovina ima, ali ih je teže nabaviti, međutim mi imamo stalne dobavljače koji se trude da nas uvijek ispoštuju, naglasio je Grbić.

Momčilo Banjac, direktor “Minea” iz Gradiške, naveo je za “Nezavisne novine” da je poskupljenje kave krenulo još prošle godine.

Zadnjih desetak dana naglo su burzovne cijene kave otišle gore, kao i dolar, i mi očekujemo da će cijene kave biti povećane. Još je rano govoriti jer ne znamo kako će se burza ponašati idućih dana. Neki pretpostavljaju da će cijene ići gore, a sigurno je da neće ići dolje, kazao je Banjac.

Po njegovom mišljenju, kava bi trebala poskupiti jer od prošle godine proizvođači ovog napitka loše posluju zbog povećanja cijena sirovina.

Trenutna cijena kave je oko 17 KM po kilogramu. Ima i jeftinijih varijanti, koje koštaju oko 14 KM. I cijene drugih sorti kave rastu na svjetskom tržištu, tako da ne znamo koliko će se ove cijene zadržati, naglasio je Banjac.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prvih sedam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 11.147.903 kilograma kave u ukupnom iznosu od 115.185.986 KM, računajući i plaćeni porez.

Najviše kave je ove godine došlo iz Brazila, i to za skoro 65 milijuna KM računajući plaćene poreze. Zatim slijedi kava iz Indije za više od 20 milijuna KM računajući poreze, te Italije za 14 milijuna KM, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U istom razdoblju prošle godine uvezeno je 12.706.445 kilograma kave u ukupnom iznosu od 80.475.398 KM.

I ovaj podatak pokazuje da je prošle godine uvezeno više kilograma kave nego ove, i to za manje novca, što se jedino može opravdati višim cijenama ovog toplog napitka.

S druge strane, iz BiH je ove godine izvezeno 87.643 kilograma kave vrijednosti 910.394 KM.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 06:00