Article_Top_970x250

Poskupljenje goriva: Vozači smatraju kako je ponovno došlo vrijeme da reagiraju nadležne institucije

nezadovoljstvo zbog cijena goriva

Poskupljenje goriva: Vozači smatraju kako je ponovno došlo vrijeme da reagiraju nadležne institucije

lis 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na cijene goriva u Bosni i Hercegovini u dobroj mjeri utjecalo je uvođenje posebnih trošarina za izgradnju i rekonstrukciju cesta i autocesta u BiH.

Cijena litre goriva u BiH u godinu dana porasla je za čak 0,70 konvertibilnih maraka. Gledano kroz spremnik goriva, razlika je skoro 40 konvertibilnih maraka. Dakle, u lipnju prošle godine za pun spremnik goriva u koji stane 55 litara bilo je potrebno izdvojiti 93,50 konvertibilnih maraka, prenosi TV.1

Cijena litre dizela i benzina tada je koštala 1,70 konvertibilnih maraka. Danas za pun spremnik istog automobila treba izdvojiti čak 132,55 konvertibilnih maraka. Znači, razlika je 39,05 maraka. Poskupljenje goriva svakako je najveći udar na džepove onih koji dnevno prijeđu veći broj kilometara. Uzmimo, primjerice, osobu iz Gruda koja svakodnevno na posao dolazi u Mostar. Za 22 radna dana ova osoba u oba smjera prijeđe oko 2200 kilometara. Ako se radi o vozilu koje troši pet litara na 100 kilometara, mjesečno je toj osobi samo za odlazak na posao potrebno 110 litara goriva ili dva puna spremnika. Prije nešto više od godinu dana navedena osoba je za mjesečne troškove goriva za odlazak na posao trebala izdvojiti 187 konvertibilnih maraka, dok su joj sada ti troškovi za istu relaciju porasli na čak 265,10 maraka. Kako navode iz nadležnih institucija, razloga zbog kojih je u nešto više od godinu dana došlo do tolikog povećanja cijena goriva je mnogo. Tako je na cijene goriva u BiH u dobroj mjeri utjecalo uvođenje posebnih trošarina za izgradnju i rekonstrukciju cesta i autocesta u BiH.

Naime, izmjenom Zakona o trošarinama cijena jedne litre goriva “skočila” je i za 20 – 25 feninga. Cijene goriva u BiH dodatno je podigla nesreća u Luci Ploče. Početkom kolovoza tanker koji je u sebi imao oko 27 tisuća kubika nafte udario je u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu za upotrebu. Već prvi dan nakon ove nesreće stručnjaci su najavili veće cijene goriva u Republici Hrvatskoj, ali i u BiH. Prije nekoliko dana došlo je do eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski brod, što svakako ostavlja posljedice na cijene energenata u ovoj zemlji. Ipak, za ovo najnovije poskupljenje od pet feninga, do kojeg je došlo krajem prošlog tjedna, odgovorno je, prema tvrdnjama Ministarstva trgovine Federacije BiH, kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu. Trenutačno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 80,30 dolara, dok je u SAD-u, odnosno na njujorškom tržištu, cijena barela niža i iznosi 71,20 dolara. Rast cijena goriva za sobom će povući i veće cijene svih ostalih proizvoda (kruh, meso, ulje, brašno…), posebice ako se ostvare najave da bi do kraja godine litra goriva u Bosni i Hercegovini mogla doseći 2,50 konvertibilnih maraka.

Vozači smatraju kako je ponovno došlo vrijeme da reagiraju nadležne institucije, kao što je to bio slučaj u lipnju ove godine. Zbog povećanja cijena goriva za 0,30 KM u pola godine vozači diljem BiH su u lipnju blokirajući ceste izrazili svoje nezadovoljstvo cijenom goriva. Nakon ovih prosvjeda reagirali su nadležni te je došlo do blagog pada cijena.

Dnevnik.ba