StoryEditor
formiranje vlasti

Posebni predstavnik EU: Neprihvatljiva blokada s izborom nove vlade u FBiH

Piše hina  /  08.03.2023., 19:12h

Posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler ocijenio je u srijedu neprihvatljivim nastavak blokade s imenovanjem nove vlade Federacije BiH, do čega je došlo zbog prijepora tko od probošnjačkih stranaka, SDA ili pak blok okupljen oko SDP-a BiH, ima potrebnu većinu te kontrolu nad tim procesom.

 "Ne mogu zamisliti da ijedan odgovoran političar u ovoj zemlji želi gledati nastavak daljnjih blokada. Ono što smo imali zadnje četiri godine u Federaciji BiH, to se ne događa u demokraciji", rekao je Sattler novinarima u Orašju.

Nakon izbora održanih u listopadu prošle godine rekordno brzo uspostavljeno je državno Vijeće ministara BiH, te vlada Republike Srpske, no ne i entiteta Federacije BiH. Problem je nastao jer SDA ima većinu u bošnjačkome klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH, te su uspjeli dobiti i potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu. Po sadašnjim propisima, bez njegove suglasnosti nemoguće je nastaviti s procedurom izbora mandatara nove Vlade Federacije BiH. Oko toga se moraju suglasiti predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) i dvoje dopredsjednika, Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH). Lendo izbor nove vlade uvjetuje sudjelovanjem SDA, dok pak probošnjačko-građanski politički blok ‘osmorke‘ ne želi uključivanje ove stranke u vlast. U ovome entitetu nova vlada nije izabrana od 2018., nego je djelovala stara u tehničkom mandatu.  

Sattler, koji je i voditelj Izaslanstva EU u Sarajevu, rekao je kako je prošlo skoro šest mjeseci od održanih izbora, te da je konačno vrijeme za imenovanje nove Vlade Federacije BiH. Po njemu važno je okončati ovaj proces kako bi se započela realizacija različitih projekata i reformi koje su povezane i s europskim putem zemlje.

Ocijenio je kako je dodjela kandidacijskog statusa u prosincu 2022. "bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU".

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 18:24