StoryEditor
odluka vlade

Posavska županija dobiva profesionalnu vatrogasnu postrojbu

Piše fena  /  24.03.2022., 16:17h
Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u četvrtak usvojila je Odluku o osnivanju zajedničke profesionalne vatrogasne postrojbe PŽ-a.

Tom odlukom Vlada je pristupila osnivanju zajedničke profesionalne vatrogasne postrojbe PŽ s Općinom Domaljevac Šamac, Općinom Odžak i Gradom Orašje, priopćeno je iz županijske vlade.

Sporazum o osnivanju postrojbe potpisat će predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić, a prijedlog sporazuma je rezultat pregovora Vlade i ostalih potpisnica u prethodnim mjesecima, te uključuje uvažene prijedloge i sugestije u skladu sa zakonskim rješenjima.

Kako su do sada djelovala na području PŽ samo dobrovoljna vatrogasna društva, pristupilo se utemeljenju profesionalne postrojbe nakon što su općine i Grad Orašje okončale zakonom predviđene aktivnosti.

Vlada je usvojila i Odluku o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2022. godinu.

Tom odlukom detaljno se propisuju vrste novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vrste potpora za provođenje mjera zdravstvene zaštite i vrste ostalih potpora, s kriterijima raspodjele sredstava za 2022. godinu i način njihovog trošenja definiraju se mehanizmi kontrole, procedura isplate novčanih potpora, a što će omogućiti bolji uvid u isplate novčanih potpora, te povećati transparentnost rada ministarstva.

Vlada PŽ usvojila je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz kapitalnog granta za uređenje poljoprivrednog zemljišta utvrđenog Proračunom Županije za 2022. godinu.

Usvojena je i Odluka o dodjeli sredstava iz Proračuna za 2022. godinu s pozicije grant za udruge roditelja djece s posebnim potrebama u ukupnom iznosu od 100.000 maraka.

Povjerenstvo je konstatiralo da tri udruge ispunjavaju uvjete po javnom pozivu: Udruga osoba s posebnim potrebama "Put u život" Orašje (42.000 maraka), Udruga osoba s poteškoćama u razvoju "Kuća nade" Odžak (40.000 maraka) i Udruga roditelja, djece s posebnim potrebama "Angelus" Domaljevac (18.000 maraka).

Vlada je usvojila dvije odluke koje se tiču odobravanja izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije za 2022. godinu za tri općine u PŽ na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja županije za siječanj u školskoj 2021./2022. godini (10.574,36 maraka) i za veljaču (34.840,05 maraka).

Zaključkom Vlade ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić ovlaštena je za zaključivanje Sporazuma o sufinanciranju izvođenja preddiplomskog studija Sestrinstva Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta Mostar u Orašju u akademskoj 2021./2022. godini, za zaključivanje Sporazuma o sufinanciranju izvođenja preddiplomskog stručnog studija predškolskog odgoja, preddiplomskog studija predškolskog odgoja, preddiplomskog studija informatike i diplomskog studija predškolskog odgoja Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta Mostar u Orašju u akademskoj 2021./2022. godini i za zaključivanje Sporazuma o sufinanciranju izvođenja preddiplomskog i diplomskog studija socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta Mostar u Orašju u akademskoj 2021./2022. godinu.

Usvojene su izmjene Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom na poziciji grant za sport (povećan za 10.000 maraka).

Donesena je Uredba o izmjenama Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaće i Uredba o izmjenama Uredbe o plaćama, dodacima i naknadama policijskih službenika Županije.

Naknada za troškove prijevoza na posao i s posla računati u iznosu od 0,40 maraka po kilometru udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada, s tim što naknada po radnom danu ne može iznositi više od 22,86 maraka, za razliku od prethodnog rješenja gdje je naknada za troškove prijevoza iznosila 0,35 maraka po kilometru udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada i nije mogla biti viša od 20 maraka po radnom danu.

Usvojena je odluka o imenovanju jednog člana Upravnog vijeća Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne (Ivica Džijan iz Boka), te rješenje o imenovanju petočlanog Vijeća za sport Vlade PŽ.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:39