StoryEditor
NIZ PROJEKATA

Posavina iz Izraela u BiH donosi najmoderniji način uzgoja povrća

Piše desk  /  19.12.2021., 19:38h
Ovaj projekt dokaz je koliko županije, koristeći svoje zakonske i ustavne ovlasti, mogu doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine

Povezivanje triju županija koje graniče s Republikom Hrvatskom u jedinstveni ekonomski program s Hrvatskom i Državom Izrael će u vremenu koje je pred nama donijeti, očekuje se, niz produktivnih oblika suradnje na projektima koji donose i nova radna mjesta, piše Večernji list BiH

Poljoprivreda

Jedan od primjera dolazi nam iz Posavske županije koja bi trebala usvojiti vrijedna iskustva Države Izrael u kontekstu poljoprivredne proizvodnje, a što će sa sobom donijeti nove tehnologije uzgoja povrća koje će voditi boljoj produktivnosti i novim radnim mjestima. Premijer Posavske županije Đuro Topić kaže za Večernji list kako se pripremaju projekti za daljnji razvoj suradnje, a posebice je važna priča oko navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, objasnio je pak kako su u ovoj županiji posebno zainteresirani za hidroponski uzgoj povrća.

- To je nešto što bi htjeli provesti kod nas kako bismo podigli razinu poljoprivredne proizvodnje, a to je bitno i zbog činjenice da je kod nas dosta razvijeno povrtlarstvo - kazao je Brkić, dodavši kako će se ti projekti realizirati u suradnji s Veleposlanstvom Izraela i isporučivačima opreme. Potvrdio je kako se 23. prosinca očekuju razgovori s veleposlanikom Izraela oko tih projekata, a dodao je i kako je Republika Hrvatska u cijeloj ovoj priči zemlja partner. Inače, hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici s grijanjem), bez tla i isključivo u vodi, što omogućuje uzgoj biljaka tijekom cijele godine. Riječ je o metodi kojom se sprječavaju posljedice uzgoja na nekvalitetnom tlu.

Drugi će se pak projekti realizirati i u Zapadnohercegovačkoj, kao i Hercegbosanskoj županiji. Diplomatski predstavnici Hrvatske i Izraela razgovarali su ovoga proljeća u Širokome Brijegu u BiH s predstavnicima tamošnjih županijskih vlasti oko realizacije zajedničkih projekata u gospodarstvu, za što je Hrvatska u ovoj godini izdvojila dio novčanih sredstava. Nerezidentni veleposlanik Države Izrael Noah Gal Gendler izjavio je nakon susreta kako je iznimno zadovoljan razgovorima s predstavnicima vlasti, ali i gospodarstva. - Cilj je razmijeniti ideje i nakon toga uključiti privatni sektor jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal. Kao Država Izrael, kao država BiH, kao županije i kao, naravno, Republika Hrvatska, mi ćemo samo moći poduprijeti te napore - rekao je veleposlanik Države Izrael. Izrazio je zadovoljstvo što će Država Izrael pomoći razvoju ovih područja dijeljenjem znanja i iskustava, priopćeno je iz Vlade ZHŽ-a. Diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina istaknuo je tada kako je riječ o povezivanju poslovnih ljudi i razmjeni ideja iz triju država. - Naš je cilj dugoročan, a to je da u sljedećih nekoliko godina ostvarimo što više kontakata među poslovnim ljudima triju strana - rekao je Glavina. - Sve je počelo prošle godine s kontaktima ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela, nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga - kazao je Glavina najavivši da će hrvatska Vlada potpomoći ovu trilateralnu suradnju te da je za nju izdvojila određena financijska sredstva.

Važnost projekata

Inače, ovaj projekt dokaz je koliko županije, koristeći svoje zakonske i ustavne ovlasti, mogu doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, pritom se vodeći svim onim prednostima koje proistječu, u ovom slučaju, iz blizine s Republikom Hrvatskom. Koristeći vrijednu pomoć, ali i iskustva jedne od najuspješnijih ekonomija, one izraelske, županije u BiH mogu učiniti mnogo u kontekstu modernizacije proizvodnje i realizacije niza poslovnih ideja koja će onda izravno voditi novim radnim mjestima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:56