StoryEditor
SIGURNOSNA PRIJETNJA

PORUKA RUSKIM DUŽNOSNICIMA "Gotovo je s iPhonima: bacite ih ili ih dajte djeci"

Piše hina  /  20.03.2023., 16:36h

Ruska predsjednička administracija poručila je dužnosnicima da prestanu koristiti Apple iPhone zbog zabrinutosti da bi uređaji mogli biti osjetljivi na zapadne obavještajne agencije, objavio je list Kommersant u ponedjeljak.

Na seminaru u organizaciji Kremlja za dužnosnike uključene u unutarnju politiku prvi zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika Sergej Kirijenko dužnosnicima je rekao da promijene svoje mobitele do 1. travnja, piše Kommersant citirajući neimenovane izvore.

"Gotovo je s iPhonima: bacite ih ili ih dajte djeci", navodi Kommersant jednog od sudionika sastanka koji je dodao: "Svi to moraju učiniti u ožujku".

Kremlj može dati druge uređaje s različitim operativnim sustavima da zamijene iPhone, piše Kommersant.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može potvrditi izvješće, ali da se smartphoni ionako ne mogu koristiti u službene svrhe.

Predsjednik Vladimir Putin uvijek je govorio da nema smartphone, premda je Peskov rekao da se Putin povremeno koristi internetom.

Ubrzo nakon što je Rusija prošle godine poslala postrojbe u Ukrajinu, američki i britanski špijuni došli su do obavještajnih podataka - i objavili ih - da Putin planira invaziju.

Nije jasno kako su špijuni došli do takvih obavještajnih podataka.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:58