Article_Top_970x250

PORUKA POLITIČKOM SARAJEVU IZ RS-A: Ovo nema veze s hrvatskim narodom, ne možete nas više preglasavati

sjednica narodne skupstine rs

PORUKA POLITIČKOM SARAJEVU IZ RS-A: Ovo nema veze s hrvatskim narodom, ne možete nas više preglasavati

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da je neko preglasavajući srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta imao cilj da izazove sukob, reagiranje i odmazdu Hrvatske, ali da je to predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podnio veto.

- Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo... Poruka je - Ne možete nas više preglasavati! To je ključ posebne sjednice, a ne sami most ili nešto drugo, jer će preglasavanje biti nastavljeno ako sada ne kažemo jasno šta mislimo - poručio je Višković.

Tijekom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan službeni stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, Višković je rekao da Hrvatska ima pravo graditi most na svojoj zemlji, ali da dozvoli nesmetan pristup BiH otvorenom moru.

- Sporni zaključci Predsjedništva podneseni su u momentu kada je izvedeno više od 70 milijuna eura radova na Pelješkom mostu. To je projekat vrijedan 525 milijuna eura, a većinom ga financira EU. I sada dva ostala člana Predsjedništva žele to da bace u vodu i u zaključcima pozivaju da se odmah obustave radovi... - napomenuo je Višković.

On je istakao da je stanje takvo da Hrvatska sigurno neće obustaviti radove, a pogotovo ne kada ih je već posjetio premijer Kine, najjače ekonomije svijeta.

- Da li je ovo zaštita vitalnog nacionalnog interesa Srba ili Hrvata? Ovo nema veze sa hrvatskim narodom, ponavljam ovo je više nego zaštita vitalnog interesa srpskog naroda, a pogotovo što su sporni zaključci doneseni dva sata poslije potpisivanja sporazuma o gradnji mosta na Savi kod Gradiške. Ovdje se igra igra i traži se da se izazove susjedna zemlja reagira na te zaključke, ili da se radovi na mostu na Savi otegnu u nedogled - objasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, i nerješavanje pitanja graničnog prijelaza u vezi sa mostom u Bratuncu, koji je izgradila Srbija 2017. godine je bruka svih u BiH.

- Srbija ga je izgradila svojim novcem, a mi ne možemo granični prijelaz. Odgovor je da nemamo dovoljno novca, osim odobrenih oko 11 milijuna KM, a granični prelaz košta 14,5. Fale 3,5 milijuna KM i zato sam molio nadležne da uvedu izvođača radova, a da se u hodu riješi ostatak novca, jer sada ne može zbog neformiranja Vijeća ministara. Imam obećanja da će se tako postupati - rekao je Višković.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250