StoryEditor

PORUKA NOVALIĆU "Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini"

Piše D  /  16.07.2021., 06:07h

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza Tužiteljstva BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine oko 10,5 milijuna KM iz budžeta Federacije BiH. Na današnjem ročištu nastavljena je prezentacija dokaza iz analize Tužiteljstva BiH, prenosi Fokus.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar financija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, te njegova firma kao pravne osobe.

Tužitelj Džermin Pašić danas je pred Sudom BiH iznio više setova dokaza kojima kako tvrdi dokazuje da su svi akteri organizirane grupe za nabavku respiratora imali jasnu i preciziranu ulogu u svim radnjama uključujući i one o uništenju dokumenata.

Prikazan je e-mail Sanite Alagić uposlenice Federalne uprave Civilne zaštite koji je ona poslala 21. travnja Fikretu Hodžiću s upitom o tome zbog čega on kasni s isporukom respiratora za koje je ugovor potpisan 3.  travnja 2020, a rok isporuke je bio 15. travnja.

Fikret Hodžić u odgovoru Alagić je napisao da je Vlada FBiH obaviještena usmenim i pisanim putem da će “biti promjena u datumu isporuke i nazivu proizvoda zbog izmjene zakona u Kini”. Hodžić je napisao i da je o tome upoznat premijer Fadil Novalić.

No, Alagić je Hodžiću odgovorila da on mora obavijestiti FUCZ o razlozima kašnjenja isporuke i da Vlada FBiH nije potpisnik ugovora, nego FUCZ.

Na to je Hodžić odgovorio da će taj dan objašnjenje dostaviti na protokol FUCZ-a.

Tužitelj Pašić je potom predočio dokaz da je Fikret Hodžić isti dan došao u prostorije Civilne zaštite gdje se sastao s tadašnjim direktorom i drugooptuženim u ovom predmetu Fahrudinom Solakom.

Predočen je i dokaz da je Hodžić kod Solaka dolazio i 24. travnja, dan prije nego što su respiratori stigli u Sarajevo, a tužilac Pašić tvrdi da je taj dan u FUCZ-e mijenjana sva dokumentacija u vezi s tipom respiratora.

Naime, ugovor je potpisan 3. travnja za nabavku respiratora HCVE003. To su prema ranijoj ocjeni anesteziologinje Aide Čorbeg kvalitetni respiratori za intenzivnu njegu. I njihova cijena u ponudi je bila 10,5 milijuna KM.

Međutim, kada Hodžić nije uspio nabaviti te respiratore, on i ostali akteri ove nabavke zadržali su istu cijenu respiratora, ali u sve dokumente od ponude koju je on poslao još u ožujku prošle godine, pa do Odluke o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama umjesto naziva HCVE003, ubacili su naknadno naziv ACM812 A, ali su cijenu zadržali istu.

U Sudu BiH danas su prikazani i e-mailovi koje su razmjenjivali Fikret Hodžić i Edin Kreštalica uposlenik Privredne banke Sarajevo gdje Hodžićeva firma ima račun.

Kreštalica u jednom od e-mailova pita Hodžića :

-Kako ti ovo prevazilaziš s obzirom da nisi registriran za promet medicinskom opremom- piše Kreštalica.

U odgovoru Fikret Hodžić decidno kaže da mu pri dobijanju dozvole pomaže premijer Fadil Novalić.

– Što se tiče dozvole za rad s medicinskom opremom lično premijer rješava dozvolu i naša firma će je imati do dolaska robe – napisao je Fikret Hodžić.

A, kako je premijer pomogao Hodžiću da se upiše u registar veleprometnika medicinskom opremom tužitelj Pašić je pokazao u viber prepisci i telefonskim razgovorima koje je Hasan Ganibegović, nekadašnji šef ureda Fadila Novalića, imao s Harunom Avdagićem, članom Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Tužitelj Pašić tvrdi da je Novalić naložio Ganibegoviću da kontaktira službenika Agencije.

Avdagić je u viber prepisci Ganibegoviću kazao da slobodno kontaktira žensku osobu u Agenciji čije ime nije navedeno i koja će “završiti sve što je do nje”.

Nakon toga prikazana je prepiska Ganibegovića s premijerom Novalićem. Ganibegović piše:

“Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini”, a Novalić ga pita :”Što?”, dok Ganibegović pojašnjava: “Zbog dozvole, dao je Harun neku ženu, ganjam se s njom”, a Novalić mu kaže “To moramo dobiti. Mislim da respiratori stižu u subotu, zato smo dali tebe na to”.

Tužitelj Pašić je iznio i dokaze o tome kako je teklo pribavljanje dozvole za uvoz medicinskih sredstava “Srebrenoj malini” u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno kako je Hodžić zahtjev za izdavanje suglasnosti za uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u sudski registar poslao e-mailom u petak 24. travnja , a već u ponedjeljak, 27. travnja dva dana nakon što su respiratori stigli, Mladen Čančarević, uposlenik Agencije je poslao e-mailom suglasnost i rješenje Agencije .

Prikazan je i dokument izjave direktora FUCZ-e Fahrudina Solaka upućen Agenciji, u kojem Solak pojašnjava da je firma “Srebrena malina” ovlaštena od FUCZ-a za uvoz respiratora. Ono što je zanimljivo u toj izjavi, jeste to da se kao krajnji korisnici respiratora navode samo klinički centri i bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, što znači da u vrijeme kada se još nije znalo o kakvim je respiratorima riječ nije bilo ni planirano da ih dobiju sve bolnice u Federaciji BiH.

U ovom dijelu izvođenja dokaza kada su i novinari mogli vidjeti da je Fikret Hodžić eksplicitno napisao službeniku Privredne banke da će njegovoj firmi dozvolu “završiti “ premijer, da je Hodžić imao povlasticu da se za njegovu firmu privatno komuniciralo iz Ureda premijera sa službenicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, veoma zanimljivo, odnosno više začuđujuće je bilo ponašanje člana Sudskog vijeća u ovom predmetu Branka Perića.

Naime, on je u jednom trenutku vidno izrevoltiran vjerojaano obimnošću e-mailova koje je u sudnici prikazivao tužitelj Pašić pokušao da ga prekine, te je Perić nervozno konstatirao da se “radi o uobičajenim procedurama”, čime je izazvao čuđenje naročito među novinarima koji znaju da posredovanje za neku firmu da dobije bilo što mimo procedura uz pomoć premijera nikako nije uobičajeno.

Jeste, ali za pojedince bliske vlasti, što ne bi smjelo biti opravdanje.

Na Perićevu opasku da su to “uobičajene procedure” žestoko je reagirao tužilac Džermin Pašić koji je povišenim tonom kazao da “se ne radi o uobičajenim procedurama” i da će Tužiteljstvo BiH to i dokazati.

Današnje ročište bilo je izuzetno teško pratiti jer su odvjetnici svih optuženih stalno prekidali tužitelja Pašića, osporavajući autentičnost i zakonitost skoro svih pribavljenih dokaza.

Dnevnik.ba

16. rujan 2021 16:59