MOSTAR, 7. srpnja (FENA) – U Aluminij Industriji u Mostaru počeo je 2. Forum o jednakopravnosti kojega organiziraju M. T. Abraham Groupa i Večernji list BiH, a na kojoj se govori o temi jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena. Foto FENA/Emanuel SočaEMANUEL SOčA -
StoryEditor
Forumu o jednakopravnosti

Poruka iz Mostara: Važno je graditi društvo jednakih u različitosti

Piše fena  /  07.07.2022., 22:09h

Institucija ombudsmena u Bosni i Hercegovini primila je u prošloj godini 173 žalbe koje su se odnosile na diskriminaciju – kazala je ombudsmenica za ljudska prava u BiH Nives Jukić govoreći na 2. Forumu o jednakopravnosti u Aluminij Industriji u Mostaru.

Dodala je kako je često imala priliku vidjeti i prepoznati sve probleme s kojima se građani u društvu susreću.

- Svaka nepravda koju netko trpi u našem društvu nije nužno diskriminacija. Neophodno je provesti postupak istraživanja, a značajno je za naše građane da je naš postupak besplatan. Zavisno od rezultata istraživanja mi donesemo odgovarajuću preporuku. Jako je bitno graditi društvo jednakih u različitosti, a to je obveza svih nas – smatra Jukić.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša istaknuo je kako se na Forumu razgovaralo o nedostacima s kojima se građani susreću i sa svim oblicima diskriminacije.

- Razgovarali smo o tomu što nam građani mogu sugerirati da bismo mi promijenili kroz zakonsku regulativu, nadopunili, unaprijedili i pomogli što većem broju ljudi kako bi bili što manje diskriminirani – podvukao je ministar.

U BiH postoji toliko oblika diskriminacije da možemo, kao sa švedskog stola, birati primjere, naglasila je zastupnica u Zastupničkom domu PFBiH Sanela Prašović – Gadžo.

- Moramo mijenjati takve stvari i odgojiti društvo da prepozna svaki oblik diskriminacije. Onako kako se većina ponaša prema manjini na određenim prostorima, oslikava stanje koliko mi razumijemo poštivanje ljudskih prava i diskriminaciju.  Ne možemo birati da će nam nešto odgovarati, a nešto ne. Vrlo je jasno kako se trebamo postaviti – rekla je Prašović – Gadžo.

Da je važno biti spreman praviti iskorake, mišljenja je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

- Ono što nas razlikuje, bilo po vjeri, naciji, političkoj skupini ili bilo čemu drugome, ne znači automatski da smo jedni protiv drugi. Moramo težiti društvu koje će kroz kulturu i obrazovanje donijeti do boljeg sutra – ocijenio je Milivojević.

Kazao je kako je pozvan na Forum jer dolazi iz naroda koji je konstitutivan u BiH, ali koji je u Federaciji manjinski po svojoj brojnosti.

- Kao netko tko je politički izabran, upućen sam jako dobro u sve što tišti naš narod, od nepravdi do diskriminacije. Nadam se da će takvih primjera u budućnosti biti manje – zaključio je on.

Inače, u Aluminij Industriji u Mostaru održan je 2. Forum o jednakopravnosti kojega su organizirali M. T. Abraham Group i Večernji list BiH, a na kojem se govorilo o jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 04:56