StoryEditor
The Summit for Democracy

Poruka bošnjačkim strankama? BiH jedina od zemalja iz regije nije pozvana na važan američki samit

Piše Desk  /  24.11.2021., 22:39h
Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja neće sudjelovati na ovogodišnjem Samitu za demokraciju (The Summit for Democracy) koji organizira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Klix.ba.

Bosna i Hercegovina nije na listi sudionika samita, koja je objavljena na web stranici ovog ministarstva. Na listi nisu ni Rusija ni Kina, a samit će biti održan 9. i 10. prosinca.

Domaćin ovog samita, koji će okupiti čelnike desetina država svijeta, predstavnike civilnog društva i privatnog sektora, bit će američki predsjednik Joe Biden. Razgovarat će o izazovima po demokraciju i mogućim mjerama za poboljšanje demokratskog poretka te unapređenje ljudskih prava.

Iz State Departmenta su poručili da će ovo biti prilika da američka vlast sasluša koje su to prijetnje po demokraciju u drugim zemljama. Ključne teme bit će borba protiv autoritarizma, borba protiv korupcije i borba za ljudska prava.

Inače, MVP BiH vodi SDA-ova Bisera Turković. S obzirom na to da bošnjački kadrovi nisu uspjeli izlobirati poziv na ovaj samit vrlo je jasno što američka politika misli o bošnjačkoj političkoj eliti, prenosi Bild.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:12