StoryEditor
Nasuprot unitarizmu

Poruka Amerike i EU: Ne radimo na razgradnji identiteta konstitutivnih naroda, efikasna zaštita etničkih prava je u središtu euroatlantskih integracija

Piše DESK  /  06.06.2022., 14:51h

Veleposlanstvo SAD-a u BiH je zajedno s Izaslanstvom EU u BiH izdalo priopćenje za javnost povodom današnjeg obraćanja ruskog veleposlanika Narodnoj skupštini RS, poručivši kako Amerika i "Zapad" ne rade na razgradnji identiteta bosanskohercegovačkih konstitutivnih naroda. Ovo je jedno od rijetkih američkih priopćenja kojima se otvoreno suprotstavljaju bošnjačkim unitarističkim politikama.

"Danas će se ruski veleposlanik u BiH obratiti Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zastupnici u Narodnoj skupštini će vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Vjerovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini. Zastupnici NSRS imaju moć stati u obranu civilizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu tisuća Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju oteti, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija", navedeno je u današnjem zajedniučkom priopćenju za javnost veleposlanika  Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iz ova dva veleposlanstva zastupnicima u NSRS je poručeno kako će vjerovatno čuti i da 'Zapad' pokušava narode u Bosni i Hercegovini lišiti njihovog identiteta. 

"Ništa nije dalje od istine. Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava. Efikasna zaštita ovih prava je u središtu euroatlantskih integracija. Građani Bosne i Hercegovine – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece ovdje, baš ovdje, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija vlastitim građanima, a sada i građanima Ukrajine", poruka je SAD-a i EU.

Navodi se i kako će zastupnici u NSRS vjerovatno čuti da se Zapad „miješa” u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine prisiljavajući je da provodi reforme. 

"Ova zemlja aplicirala je za članstvo u EU po vlastitoj želji. Da, proces euroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije miješanje u unutrašnje stvari. Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: potiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava. EU i SAD i dalje su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje. Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar euroatlantske zajednice država", zaključeno je.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 22:24