StoryEditor
zauzimanje pozicije

Portal blizak SDA: Ako Čović hoće Washingtonski sporazum, zašto Bošnjaci ne bi zatražili vraćanje na Republiku BiH?

Piše desk  /  06.02.2022., 13:41h
Bošnjački portal Faktor, izrazito naklonjen Stranci demokratske akcije, objavio je tekst u povodu istupa utemeljitelja HDZ-a, osvrnuvši se pritom i na izjave iz RS-a.

Utemeljitelji HDZ-a BiH poručili su, podsjetimo, da bi se trebalo vratiti na političke pozicije iz 1994. ako Bošnjaci nastave Hrvatima krasti pozicije u institucijama vlasti.

Faktor se na to referira tvrdnjom da je u vrijeme Washingtonskog sporazuma bila priznat samo bošnjački ratni entitet Republika Bosna i Hercegovina, kao i Armija RBiH i MUP RBiH u sklopu nje, da su "vojska RS, HVO i vojska pod kontrolom Fikreta Abdića pobunjeničke", kao i da su "Herceg-Bosna, Srpska republika BiH i Autonomna pokrajina Zapadna Bosna (AZP) secesionistički projekti". 

Dalje navode da, s obzirom na to da Republika Srpska traži vraćanje na izvorni Daytonski sporazum, a Klub utemeljitelja HDZ-a BiH na Washingtonski sporazum, Bošnjaci mogu tražiti vraćanje na Republiku BiH.

Pritom su se referirali na Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava RBiH od 12. prosinca 1995. koji je usvojila Skupština Republike BiH.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 21:06