StoryEditor

Porfirije o Bandiću: "Bio je prijatelj Srba, ali i moj osobni prijatelj"

Piše D  /  28.02.2021., 03:02h

"Bez ulaženja u politiku, jer to nam nije svojstveno, a i ne razumijemo se u to, dužni smo da kažemo da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih ljudi grada Zagreba i šire od toga, ali i moj osobni prijatelj. Molim se Bogu za pokoj njegove duše. Neka mu Gospod podari Carstvo nebesko i život vječni", rekao je srpski patrijarh Porfirije.

U propovijedi je Porfirije govorio i o svom dolasku na tron zagrebačko-ljubljanskih mitropolita 2014. godine i kazao da je kada je došao u Zagreb osjećao strah, jer je došao u nepoznatu zemlju i prostor, u "vremenu kom je", kako je rekao, "neposredno prethodilo bezumlje", piše Hina.

"Neka nam Gospod zbog takvih zabluda svima oprosti. Krist je naše ogledalo, naša mjera, naš kriterij. On je i smisao našeg postojanja. Duboko znam, a naučio sam se tome i od vas", rekao je patrijarh okupljenima, "da Crkva Kristova postoji ne da bi dijelila, ne da bi stvarala konfrontacije, nego da bi sabirala u Kristu".

Tko to razumije srcem, umom i dušom svojom, taj je riješio smisao svog postojanja, istaknuo je Porfirije.

"Razoružavan" i u susretima s običnim ljudima i s ljudima na visokim pozicijama

"Dolazeći tada ovdje bio sam opterećen i raznim informacijama koje su dolazile izvana, možda i sa svojim ličnim predrasudama, ali tada sam iskreno rekao: ja sam Srbin i volim svoj narod, ali iznad toga i prije toga jesam, a još više želim da budem Kristov, da budem kršćanin, a to znači da čujem njegovu riječ - Da svi jedno budu. Tada sam rekao da ću se truditi da svakoga dana sve više volim sve narode, jer znam da će me Gospod po tome ocjenjivati", kazao je. 

Patrijarh  je, uz ostalo, rekao kako je "doživio ljubav na svakom koraku, prije svega, naravno, od pravoslavnih vjernika Srba. Ali ništa manje i od drugih, koji su me neprestano razoružavali i oslobađali kako onoga što sam izvana slušao tako i onoga što je iznutra možda kao predrasuda dolazilo", rekao je, te dodao da je "razoružavan bio i u susretima s običnim ljudima u kafićima, s radnicima na Ilici, a i s ljudima na visokim pozicijama". 

"Blagodaran sam Bogu na svim tim trenucima ali prije svega na divnim ljudima, i pravoslavnim Srbima i Hrvatima katolicima i nekatolicima, i onima koji tragaju za Smislom", rekao je, među ostalim Porfirije te je izrazio kako je zahvalan Bogu i na susretanju sa Židovima, s muslimanima, Bošnjacima, s Romima, kojih ima raznih vjera, sa braćom Rusima s kojima su se u tom hramu molili Bogu.

Rekao je da zbog svega toga osjeća dužnost da makar svakog dana kaže po jedno Gospode pomiluj "za pravoslavne Srbe u Hrvatskoj i za sve ljude u Hrvatskoj, sa željom da Kristov mir, Kristova ljubav budu sadržaji života svih ljudi".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve rekao je da će ostati administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske onoliko koliko to bude volja Svetog arhijerejskog sabora. Najviše će biti u Beogradu, ali će dolaziti i u Zagreb. 

Dnevnik.ba

07. prosinac 2021 00:40