StoryEditor

PORAZ DŽIHADISTA Sirijska vojska preuzela i posljednju enklavu Islamske države

Piše D  /  17.11.2018., 08:11h

Ultraradikalna skupina IS osvojila je velika područja sirijskog teritorija 2014. da bi zatim bila protjerana i povukla se u nekoliko enklava na jugu i istoku zemlje.

U subotu je IS izgubio Tloul al-Safa, posljednji džep na jugu zemlje, smješten između pokrajina Damaska i Soueide, nakon nekoliko tjedana intenzivnih bombardiranja koje je izvodila vojska sirijskog režima.

Sirijska vojska sada nadzire regiju nakon povlačenja boraca IS prema istoku, u Badiyu u pustinji, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava SOHR, Rami Abdel Rahmane.

On je rekao da je između 700 i 1000 džihadista napustilo tu enklavu nakon dogovora sa sirijskim režimom. Službena agencija Sana navodi da vojska nastavlja čišćenje oslobođenih zona nakon što je ubila veliki broj džihadista.

U sukobima je od kraja srpnja ubijeno 245 prorežimskih vojnika i boraca prema 425 džihadista, navodi SOHR.

Najmanje 43 osobe, od kojih 36 članova obitelji džihadista Islamske države (IS), ubijene su u subotu u napadima koji se pripisuju međunarodnoj koaliciji predvođenoj Washingtonom na istoku Sirije, objavio je SOHR.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države podržava kurdske i arapske borce FDS. Koalicija je u subotu potvrdila da je vodila zračne napade u području Abou el-Hosn, ali niječe da je ciljala civile.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:39