StoryEditor

Porasle cijene dionica na Wall Streetu; Razlog: Vijesti iz Kine i Netflix

Piše D  /  16.01.2019., 07:01h

Dow Jones ojačao je 155 bodova ili 0,65 posto, na 24.065 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,07 posto, na 2.610 bodova, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 7.023 boda, prenosi HINA.

Najviše je jučer porastao, 1,7 posto, S&P indeks komunikacijskog sektora, koji uključuje Netflix i Alphabet, a pratio ga je tehnološki sektor s rastom od 1,5 posto.

Pritom je najviše 6,5 posto, skočila cijena dionice Netflixa, nakon što je ta kompanija koja nudi televizijski i filmski program na internetu najavila povećanje cijena za pretplatnike u SAD-u.

To je potaknulo i rast cijena dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Amazon i Apple.

Podršku tržištu pružili su i napisi u kineskim medijima kako tamošnje vlasti razmatraju nove poticajne gospodarske mjere.

Najava novih mjera uslijedila je nakon što je dan prije objavljeno da je kineski izvoz u prosincu prošle godine pao najviše u posljednje dvije godine, što ukazuje na slabost inozemne potražnje.

A kako je pao i kineski uvoz, to znači da slabi i domaća potražnja, što ukazuje na brže nego što se očekivalo usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Bio je ovo dan dobrih vijesti. Kineske vlasti nastoje zaustaviti usporavanje rasta gospodarstva, a dobra je i vijest da Netflix procjenjuje da može povećati cijene pretplate”, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

No, ulagače su razočarali poslovni rezultati dviju velikih banaka.

Najveća američka banka JPMorgan Chase ostvarila je u proteklom tromjesečju manju dobit nego što se očekivalo zbog pada prihoda od trgovanja obveznicama, dok je Wells Fargo izvijestio o padu prihoda u gotovo svim segmentima poslovanja.

I dok je cijena dionice Wells Farga pala 1,5 posto, dionica JPMorgana poskupila je 0,7 posto.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija o usporavanju rasta globalnog gospodarstva, u tekućoj sezoni objava poslovnih rezultata američkih kompanija očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi nije pokolebala vijest da su britanski parlamentarni zastupnici uvjerljivom većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke o izlasku iz Unije.

„Nitko nije očekivalo ništa pozitivno od glasanja o brexitu, pa je tržište moglo to zanemariti”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 6.895 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 10.891 bod, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.786 bodova.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:11