StoryEditor

Popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH se dotiče apelacije Krišto, odluka u siječnju

Piše D  /  30.11.2018., 01:11h

Kad je riječ o predmetu Krišto, zahtjevu za ucjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH, Ustavni sud nije odgodio odlučivanje, a prema sadašnjem stanju stvari i pripremi predmeta, bit će najvjerojatnije na siječanjskoj sjednici, rekao je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević u emisiji na TV1.

Mi smo u dva navrata raspravljali o tom zahtjevu, imali smo usuglašavanje, tražili smo mišljenja,uz ogradu ponavljam, najvjerojatnije na siječanjskoj sjednici, rekao je Knežević.

Pritisci preko medija

Knežević ističe da su pritisci koji se vrše preko medija uzaludni s obzirom na to da konačnu odluku donosi Ustavni sud.

"Političari su promjenjivi, mi smo nepromjenjivi, bar do sedamdesete godine života, to je velika razlika. moje kolege ne daju zaključak da se da nas može doprijeti tako. ne može se izvršiti politički pritisak na nas osim u smislu pritiska preko medija koji vrše taj pritisak na jedan drugi način, u medijima se daje prostor ljudima koji imaju svoja mišljenja, bilo politička kao takva ili zamotana u ustavno-pravnu ili ustavno-teoretsku raspravu, ali to u odnosu na odluku Ustavnog suda ništa ne znači", kategoričan je Knežević.

Novinarka je Kneževića pitala i o mišljenju OHR-a i drugih međunarodnih institucija, a Knežević je ponovio da konačnu odluku donosi Ustavni sud BiH.

"Mi smo zahvalni zbog dobre suradnje OHR-a, ponekad mi sami tražimo, to je veliki kvalitetu u radu Ustavnog suda. Svi dostavljaju svoja mišljenja, a odluka je jedino i isključivo u rukama Ustavnog suda BiH, odluka je samo ona koju donese najmanje pet sudaca, samo mi donosimo odluku, svi ostali misle", kazao je.

Slučaj Ljubić i Krišto

Knežević je upitan i o predmetima Krišto i Ljubić te o njihovom utjecaju na ustavni poredak BiH.

"To su različite stvari, ja sam kao sudac i profesionalac zadovoljan kad ovlašteni podnositelji podnesu zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, naš Ustav je to suzio i vrlo je uzak krug ljudi koji to mogu podnijeti prema određenim funkcijama. Mi smo zadovoljni kad se to od nas traži, Ustavni sud po službenoj dužnosti nema mogućnost pokretanja nekog postupka. Svatko ima pravo na mišljenje i tvrdnju, no možda je dobro da Ustavni sud presiječe, kad bi mi bili kao u nekim drugim državama, međutim kod nas se stalno poziva unazad povijesno", rekao je.

Dom naroda Parlamenta FBiH

Što se tiče popisa iz 1991. na koji se pozivaju bošnjačke političke elite i popisa iz 2013., Knežević podsjeća da je Parlament kriv jer nije promijenio Izborni zakon u skladu s onim što je Ustavni sud ranije naložio u slučaju Ljubić i slučaju Mostar.

"Početak priče je nesposobnost Parlamenta da izvrši svoju obvezu i izmjeni Izborni zakon BiH shodno našoj odluci u predmetu Ljubić, ali i nekim drugim odlukama poput i slučaja Mostar. Ako Parlament nije htio znao ili mogao to nije naš problem. Nakon toga, svi ostali su suočeni s neradom Parlamenta. Središnje izborno povjerenstvo ima opet neke svoje ovlasti", kazao je i dodao da odluka o popunjavanju Doma naroda neposredno dotiče i odluku po zahtjevu o ocjeni ustavnosti u predmetu Krišto.

"Hoće li Ustavni sud reći i koji popis će označiti kao nužan za ovo o čemu pitate i kako će ocijeniti pravnu snagu važnosti Ustava FBiH, odnosno, odredbi izbornog zakona BiH je stvar koja neposredno dotiče odluku po zahtjevu o ocjeni ustavnosti u predmetu Krišto, a ne mogu se unaprijed izjasniti jer se radi o živom predmetu", kazao je Knežević.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:25