StoryEditor

POPULARNA APLIKACIJA Jeste li dali upravo sve svoje podatke Rusima

Piše D  /  17.07.2019., 09:07h

Društvene mreže ‘gore‘ zbog aplikacije FaceApp putem koje se može pogledati kako će netko izgledati kada ostari i lice mu ‘preplave‘ bore. Aplikacija iz ruske tvrtke Wireless Lab je već ranije imala svoj viralan trenutak, no ovaj put se mnogi stručnjaci pitaju što je s privatnošću i radi li aplikacija na tome da zaštiti podatke korisnika pametnog telefona.

Sve je počelo ‘tweetom‘ developera aplikacija Joshuom Nozzijem koji je ukazao na to da aplikacija u isti tren kad je upalite, uploada vaše fotografija bez pitanja na svoj server.

Neki stručnjaci sigurnosti na internetu kažu da nema dokaza da se aplikacija teko ponaša te da FaceApp nudi korisniku da odabere fotografiju na koju želi staviti filter. 

Nažalost, sama aplikacija ne objašnjava išta po tom pitanju u svojim pravilima o privatnosti, a ne spominje niti kako obrađuje fotografije na svom serveru.

Odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uvjete korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja.

To bi značilo da su korisnici FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame. Nije isključeno da neka od vaših fotografija slučajno ne osvane na nekom reklamnom plakatu. Ako korisnici koji su instaliraju FaceApp imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, aplikacija će i tu opciju ignorirati i pristupiti fotografijama.

Zabrinjava i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslani u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:38