Article_Top_970x250

Popović o Memorandumu Boing: Važnija je činjenica da se provodi na terenu nego njegova autentičnost

REAKCIJE

Popović o Memorandumu Boing: Važnija je činjenica da se provodi na terenu nego njegova autentičnost

sij 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zajedničko svakom od dijelova ovog plana je svemu što ima predznak hrvatski  dati neki oblik negativne konotacije, ovisno o društvenom položaju kojeg određeni pojedinac ili skupina uživaju, kazala je novinarka Ana Popović za Dnevnik.ba

Novinarka Ana Popović za Dnevnik.ba je komentirala Memorandum BOING,  svojevrsno i navodno bošnjačko Načertanije koje smo jučer objavili na našem portalu uz ogradu i napomenu kako nismo sigurni u autentičnost dokumenta i autora.

Od autentičnosti dokumenta, važnije je da se on provodi na terenu

"Davati ocjene o autentičnosti Memoranduma 'Boing'navodno nastalog prije nepunih deset godina, bilo bi neozbiljno, a po mojem mišljenju i nepotrebno. Ono što u dokumentu zabrinjava je da se napisano skoro u potpunosti provodi", kazala je Popović za Dnevnik.ba.

Prema njenim riječima, nije važno postoji li plan na papiru, ukoliko ga ima u glavama kreatora i onih koji ga provode, a očito ima, on je jednako opasan.

"Zajedničko svakom od dijelova ovog plana je svemu što ima predznak hrvatski  dati neki oblik negativne konotacije, ovisno o društvenom položaju kojeg određeni pojedinac ili skupina uživaju", kazala je. 

Prema njenim riječima, ako je riječ o običnim ljudima, povratnicima recimo, onda im se na različite načine uskraćuju osnovni uvjeti za normalan život, potom  ukoliko traže posao u sredinama u kojima je moć odlučivanja u rukama većinskih Bošnjaka, onda je za Hrvata dobiti posao u javnim institucijama ili poduzećima nemoguća misija. 

"U tom slučaju nije važno na koji se popis pozivaju, iz 1991. ili 2013. godine. Ni hrvatski branitelji u BiH nisu pošteđeni stalnih pritisaka, od etiketiranja da su bili pripadnici postrojbi ispred kojih u pravili ide predznak tzv.,  iako je HVO bio legalan i legitiman oblik organiziranja hrvatskog naroda, do prijetnji sudskim progonima dok istodobno bošnjački vojnici i generali uživaju sve privilegije, od obnašanja istaknutih dužnosti u vlasti do svih drugih oblika društvenih počasti", smatra. 

Tvrdi i kako su za hrvatske političke predstavnike rezervirani su razni oblici pritisaka, od kriminaliziranja do optužbi za podjelu BiH. 

"O svim ovim problemima Hrvati u BiH mogu čitati u malobrojnim hrvatskim medijima u BiH, na one u Hrvatskog uglavnom ne mogu računati. Nasuprot njima stoji ogromna medijska bošnjačka mašinerija od većeg dijela javnih do mnoštva privatnih medija koji su svoj dio Memoranduma odlično ispunjavaju", kazala je. 

Popović je istaknula kako je pitanje imaju li Hrvati odgovor na sve što im se događa i jesu li barem svjesni postojanja plana, pisanog ili nepisanog, sasvim je svejedno,  čiji je kranji cilj nestanak Hrvata iz BiH, primarno Federacije BiH,  ili pak svođenje na nacionalnu manjinu čiji će politički i svaki drugi utjecaj biti potpuno beznačajan. 

"Ukoliko nisu, krajnje je vrijeme da se probude i oni najuspavaniji. Bojim se da je plan postojao on ili ne, u poodmakloj fazi realiziranja te je krajnje vrijeme pokušati pronaći prikladan odgovor", smatra. 

Navodi i kako još uvijek vjerujei nada se da unutar bošnjačkog naroda postoje i oni koji u planu nestanka i majoriziranja Hrvata u BiH ne vide budućnost ove zemlje.

"Dijalog s takvima prilika je koju Hrvati u BiH ne smiju propustiti", zaključila je Popović. 

R.I. / Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250